Pölsa är omöjligt att se gott ut på bild, men jag garanterar, smakar fantastiskt |
Hovra, Färila den tredje januari 2020.
Står i butiken, Delins ICA Färila som ockå har
ett charkuteri med det bästa salta fläsket som går att uppbringa…nåja, nästan i
alla fall, och Färilakorv som de säljer tonvis av varje vecka till fiskare,
jägare och människor på väg till deras sommar och vintervisten.
Ringde lillponken i Stockholm. ”Står i butiken,
vill du att vi köper med oss något speciellt hem”?
Han ska fylla tretton i vår.
”Stekfläsk, pölsa och isterband!”
Jag frågade: ”Vilket pensionärshem bor du på nu
för tiden?”
Han skrattade.
Så var det och så fick det bli. Barn äter inte
det föräldrar säger till dem att äta utan de äter det föräldrarna äter…eller? Vetikatten hur det blivit så här, men han är lika förtjust som jag själv i mat
som aldrig eller sällan passar trettonåringar. Å andra sidan drar han gärna i
sig den nya tidens mat parallellt med inläggningar, ostron, hela stekta fiskar
på ben, leverbiffar kokta i mjölk, kall sprängd gås som sushi, pizza med pommes
ovanpå. Backar sällan för någonting och hans första fråga när han kommer hem
från skolan är ”Vad äter vi ikväll?”
Hemma på egen lunch, bara han och jag under
senare hälften av jullovet. Pölsa från Delins och var sitt isterband från Franzéns Charkuteri, de absolut bästa isterbanden som producerats. Till detta
inlagda rödbetor, inget mer?…njutning förstås.