torsdag 29 april 2021

Snus är arbetarkultur och livräddare. Dessutom uppkäftigt mot cigarettbranschens lobbyister.


Jag har snusar dagligen sedan 13 års ålder och jag har skrivit spaltmeter om att snuset är en oöverträffad drog utan allvarligare konsekvenser. Dessutom är snus en livräddare då många i sina försök att sluta röka tobak övergår till snus och därmed räddas från cigarettdöden.

Nu tillhör jag också dem som gärna fermenterar och lagar eget lössnus och det är en fantastisk erfarenhet att själv kunna kontrollera tobakssort, salthalt, styrka och smak (själv högaktar jag den goda och rena tobakssmaken, dvs utan smaktillsatser som bergamott eller gin eller whisky). Jag vill dessutom ha en tobak med lite krut i.

Hittills har råtobak varit utan importskatt och andra stora pålagor, vilket säkert har räddat många från cigarettdöden av dem som väljer att gå från rökning till snusning och egentillverkat snus. Men redan den första juli i år kan priset på råtobak genom punktskatt fördubblas och det är rent åt helvete för folkhälsan.

Egentligen skulle man väl kunna säga att även priset på köpesnus i färdiga dosor är alldeles för högt beskattade. Att lägga över den skatten på cigaretter hade varit en god gärning för folkhälsan.

Hade det inte varit för cigarettindustrins lobbyister och villfarelser över att snus skulle ha liknande medicinska konsekvenser som cigg så hade inte skatten höjas nu i juli, då hade den sänkts helt enkelt.

Här är allt jag skrivit om snus på den här bloggen.

Idag sår jag världens minsta fröer och ställer i fönstersmygen i sovrummet att gro och så småningom placeras i sängarna på Hälsingetorpet precis på samma sätt som generationer före mig gjort för att odla egen tobak till snus.Helt skattefritt och utanför alla myndigheters och lobbyisters kontroll.