torsdag 16 juni 2022

Jag menar bara - dansk ribbestek - kan det bli bättre?!


 Kom över ett bra stycke kött från svensk gårdsgris, en utstyckad ribbestek. Kommer att ge oss god mat i två dagar minst. Puffig knaprig svår, mjukt välsmakande kött, så en gräddsås och egenodlad röd toppkål med sötsyrliga toner av citron, sirap och salt. Kokt potatis till.

Och vet ni?

Den skötte sig helt själv i ugnen - ingen snabbmat utan vällagat långkok som egentligen inte tar längre tid än något annat. Man behöver liksom inte sitta och titta på steken genom ugnsluckans glas utan kan göra en massa annat.

Själv passar jag på att packa för en resa till Island tillsammans med Kristina - på vår bucket list i massor av år, för mig i nu jämt 60. Nej jag flyt inte men fyller jämt på måndag om det är den 20e och resan är en fenomenalt, nästan generande stor, 70-årspresent från min älskade Lovisa.

Jag ska passa på att berätta. När jag var tio år och hade sommarlov botaniserade jag som vanligt i farsan och morsans bokhylla. Bland alla klassiker stor en svart bok "Kamera 55". I den fanns ett stort bild och textreportage från Island där Hekla hade haft ett mindre utbrott. Jag blev fullständigt uppslukad och lade allt om Island på minnet, alla bilder etsade sig fast och jag minns dem än idag. När skolan började om hösten var det gängse genomgång om vad alla elever sysselsatt sig med under sommaren. När så fröken frågade om någon till och med varit utomlands - det var ju inte så vanligt med utlandsresor 1962 - räckte jag upp handen och sa "Jag har". "Jag har varit på Island". Var det en lögn? Nej, jag hade varit där, rest i en bok som var så stark att den blivit verklig, Och jag fick redogöra för allt jag sett och allt jag visste om Island. Tror jag sett mer och lärt mig mer än om jag varit där fysiskt.

En gång i tiden hade jag ett gästlektorat på ett universitet. Min professor som också var en av mina bästa vänner reste sällan eller aldrig utomlands fysiskt, däremot resta han i kartor (!). Därmed hade han sett hela världen vilket vi diskuterade i en intensiv brevväxling skrivet på maskin och med teckningar och diagram inpetade. Så diskuterade vi djupa förkastningssänkor i Sibirien och isfria utstickare i Antarktis, golfströmmens vänding och ålens vandringar. Och nu kommer jag äntligen till Island.