söndag 20 januari 2019

Valkig ugnspannkaka med brunost eller lingonsyltSnygg rubbe det där! Valkig? Jag för det ska den vara, släta ugnspannkakor är en styggelse och ger inte samma känsla i munnen som den valkiga. Brunost? Underbar kombo mot den lena smaken, ett sting och pannkakan förvandlas till något vuxet. Lingonsylt? Måste vara rårörda med ytterst lite socker, annars funkar det inte . Valkig ugnspannkaka är inte en dessert - det är en maträtt, en huvudrätt och ska dessutom serveras med riktigt bra rimmat stekt fläsk.Få ihop smeten så här efter att ugnen satts på 225 grader.
Mät upp fyra deciliter vetemjöl
Rör ut med en halv liter fullmjölk - den röda. Låt vila tio minuter så alla mjölklumpar flyter upp till ytan. Slå sänder dessa med vispen till en len homogen smet.
Vispa noga i sex ägg. Strö i salt (två ggr med det som ryms mellan tummen och tre fingrar.)
Kör i resten av mjölken, det vill säga sex deciliter. Vispa jämt så inget samlas på botten.
Ställ in en djup pannkaksplåt i ugnen och låt den bli riktigt het. Släng in 30 gram smör och låt det fräsa men inte bli för brunt. Ta ut plåten och ställ på fast underlag - se till att smöret också kommer upp på kanterna. Häll i smeten och balansera in det hela i mitten på ugnen. Vänta först 25 minuter. Har inte valkarna uppstått och fått färg då som vänta tio minuter till - då ska pannkakan vara så gott som klar. Ta ut och var inte skraj om den darrar lite som en gele - den sätter sig när den svalnar något. Låt den göra det - 10 minuter räcker. Skär upp - PAX för hörnorna!
Under de första 25 minuterna passar det att steka fläsket och rårör lingonen eller hyvla brunosten.