söndag 23 augusti 2009

Dag för böner - bondbönerGrävning på 45 kvadrat med bara mjölktistlar, nate och pengagräs - får en kompostlimpa som blir sensationellt stor. Land i träda - inbillar mig att det är bra för nästa säsong och ser att jorden lider allvarlig brist på olika mineraler - bland annat kalk, den absolut största grobladplantan jag någonsin sett påminner mig om att köpa hem rejält till vintern och ströa på snön.

Smått ledbruten av "grepandet" skördade jag en femlitershink med bondbönor.Metodiskt och meditativt spritade jag dem på plats - det blev några kilon, jag vägde aldrig. Hemma snabbt doppade i vatten togs innerskinnet och kvar en rejäl kruka med de fagraste och syrligaste Bungebönor säkert med tidsålder Linné.
Fortfarande lite varma får de stå på kylning innan de familjeförpackas till frysen som väntande värmande bondbönecapuchino späckad av fänkål och pernod när snön yr utanför fönstren och temperaturen är straxt under noll - fifan för en köldhatare jag är!

Frukostdip på bondbönor

Det här är inte alls den frukostgucka som vi lagade nyss utan filéade Vikenpaprikor som serverades till en liten förrätt häromdagen

Vi har flera olika sorters bondbönor i trädgården - skördemogn:
Röda bondbönor från Råshult (såg Ni förresten dokumentären om året på Råshult? En ohyggligt vacker skildring!)
Små smakbomber från Bunge på Gotland och så några obestämbara större industribönor.
Frukostmaten lyste dock med sin frånvaro i kylen, ingen italiensk skinka, inga sardeller eller ansjovis, ingen annan ost än parmesan.
Tog två nyskördade squash och skalade, hackade sönder och samman med två bananlökar som togs ur landet igår. Skalade bondbönor låg i en bytta gröna och delade. Vi har den finaste olivoljan och något övermogna tomater från Viken. Allt gick i pannan och fick puttra ett slag och kokas mjukt med en skvätt grädde.
Mixerstav - färdigt.
Ljummen gucka till surbröd i bitar, starkt kaffe till - say no more!