söndag 12 juni 2016

Nut house, överraskande veggo med köttigt inslag


Ibland åker man miltals iväg för att hitta rätt utan att reflektera att det som är bra ligger i närheten. Varit med om det? Att man liksom inte reflekterar över sitt närmaste. Igår var vi på Runsa Fornborg och för mig som historienörd är det en fantastisk anläggning, påbyggd från före vår tidräkning och efter, utgrävd i omgångar och senast 2009 återigen "sållad" gammalt utgrävningsmaterial och samtidigt ändrat ålder på anläggningen.

Två älsklingar, Kicki och Assar, på Runsa Fornborg


Trampade vikingatida och järnåldersstigar, bekymrade skallen över en gigantisk skeppssättning och arkeologers fantastiska fantasier över hur tidens människor tänkt och agerat.
Och hörrni! Naturen, så mycket Uppland att det slår lågor med Mälaren, åar, betad skog, stora ängsmarker och odlad jord kuperat och brukat i tusentals år.
Nu ska jag ta mig tid att läsa på om Runsa. Återkommer när jag vet mer.En annan blott tioårig verksamhet stötte vi på idag. Nämligen The Nut House Torsåker. Det var väl där Carli Tornehave en gång höll till, på Torsåkers lilla slott som till markomfång är ett av Upplands största och har anor ner på 1300-talet. Slottet idag är byggt i slutet av 1800-talet på 1600-talsslottets murar. Påbyggt och ändrat, förbyggt och ombyggt. Idag ägs slottet och naturligtvis även marken av Antonia Axelsson Johnson.The Nuthouse var nog en av de roligaste upplevelserna i vår nya hemkommun Väsby och på länge. Slitfyllt utan att vara superpretto. Snyggt som all god konst. Genuint både vad gäller byggnation, design, varor, växter och maten.

Vi åt av salladsbuffén som är hemgjord med goda röror till och som kan kompletteras med till exempel kallrökt lax, överkokt kött (pulled pork) eller handbpillade räkor.
Vi bullade upp ordentligt och blev veggomätta.
Vet hur det är eller?
Alltså verklig mättnatskänsla, men inte köttfyllda (vi tog kallrökt lax till) och avslutade med en chokladtryffelkaka som jag kanske hade gjort lite annorlunda, men kvittar lika.För några år sedan (fyra kanske) var jag inblandad i ett konstprojekt med bland andra musiker som Richard Danielsson (Baba Blues) och Edswiks konstnärer med Annika Heed och Bo Andersson. Ett fantastiskt vägprojekt i tiden, i rymden och växling mellan Hersby Hembygdsgård i triangeln Sollentuna, Nuthouse och Karby Gård i Gamla Täby. Klicka på länken ovan och läs mer.Ibland finner jag en rät linje i tid, rymd och skrivande. Känns bra för i övrigt tilltufsade och spretande tankar.