måndag 9 juli 2007

Snodd Linne i Lund


Det är snurr på Linné i Lund. Inte minst på Klostergatan som kommer ut vid domkyrkan.
Linné var här ett kort tag innan han lämnade för lärdomstaden Uppsala, men han var här tillräckligt länge för att hamna som staty i en liten park. Där står han ensligt och tittar på en blomma han håller i handen, förvisso av brons och just det är det någon som tagit fasta på. Ständigt får Linné levande blomster i sin hand, av vem är det ingen som vet.

Etta i Lund


Jättetrevligt bemötande, snyggt golv, rent, trivsam in redning i svart vitt med några färgpunkter, en verklig bistrokänsla.
Tänkte först ta en hel meny på Klostergatans Vin &Delikatess i Lund som för att känna på ett bredare sortiment, men havskräftor kändes inte sådär riktigt just ikväll, inte ryggbiffen heller och panacottan lagar vi hemma. Det fick bli något så konventionellt som oxfilé med klyftpotatis och bearnaise. Helt utmärkt. Efterlystes i tanken lite mer estragon i såsen och så ställdes frågan - vad i hela fridens namn gör en grillad tomat på en tallrik 2007??? Är det något jag missat?
Jo, just det, kuvertbrödet, en tunn baguette, seg, smakrik, knaprig - bästa baguetten jag ätit utanför Frankrike! Lysande.
Fredrik i köket som är öppet ut mot restaurangen utan att vara påtagligt.

Så behövde vi något sött till kaffet, en crème brülée och den kom in med rårörda hallon med fin syra och karamelliserade nötter utströdda på tallriken. Snyggt, men kanske lite "fööör". Vanlijpuddingen klingar så fint ensam. Bra smak och serverad i glas. När vi skulle bryta spegelytan av sockret var det nästan omöjligt, alldeles för mycket med påföljd att puddingens övre del blivit för varm.
Calle, barmästare och tillika delägare tillsammans med Fredrik

Det här kommer ändå att bli en väl värd omväg snart igen i alla fall, inte minst för bistrokänslan och för smakerna. Öppet för lunch också

Tempel på skånska i Eslöv


Vägarna bar dit - till Eslöv där Watsanghabaramee firade ett år i lördags med ceremonier och ett synnerligen välordnat program.
Det här var också platsen där det regnade som mest i helgen. Vissa vägar dit var avspärrade av flöden.
Så småningom lättade regntrycket och thaiboxningensringen kunde byggas upp.
Med fokus på maten
Småsugen?
Inte bara marknadslull-lull

Mina småbarn sögs in till uppvisningen av thailändsk längtan och lust och där kunde de titta på jämnåriga som dansade danser och sjöng och uppträdde. Det är så viktigt med den här kulturyttringen för förståelse av både det land de härstammar från och det folk de står lika nära som vårt. Jag tror att de kan förstå sina morföräldrar och kusiner mycket bättre genom dessa små doser av thaikultur som pytsar över dem då och då. Det visar sig ofta när de helt opåkallat börjar prata om den thailändska kulturen och det thailändska livet hemma, när som helst, i sängen för sovdags, om morgonen vid frukosten eller framför TVn.
Inga kassor vid diskarna utan en växlingskassa för festens egen "valuta", praktiskt och kontrollerat!
En skopa stearin gav kontanter till templet för ombyggnad och renovering, samtidigt bidrog man själv till att gjuta stora ceremoniljus.
Augusts första tempelbesök, snart sex veckor gammal

Nille, som tidigare bloggade från Thailand gör det numer från Sverige, har planer på att starta en lekgrupp som vi omedelbart vill bli medlemmar i.
Nu svängde vi förbi templet även för vår egen skull - äta thaimat! Och här fanns det mesta av isaanköket. Allt överskott gick till templet så man fick äta rejält för den goda sakens skull.
Vi har länge eftersökt ett tempel att åka till då vi ofta besöker Skåne. Dels jobbar jag kontinuerligt med brorsan på hans Lundaliv i Lund och har mina gamla föräldrar i Viken. Templet ligger i stort sett på vägen emellan.
Garanterat att vi återkommer en vardag när det inte är fullsmockat med folk och lerigt på åkern av bilar och folk.
Tempelgård i skånskt regn