Nu är frysarna fyllda och rotsakerna säkrade. Inte blir vi självförsörjande på täppan, men det räcker ett bra tag, Har sköljt och rensat, kokat kålbuljong och fryst in bär hela veckan. Och samtidigt föll de första höstlöven över vår läshörna under häggen.
Röd spetskål i frost
Spillde ur det sista ur nässelgödningstunnan över landet med upptagen potatis. Den biten låg i träda förra året och det var väl inte så begåvat.
Nu blir det gräskompost som tillägg över hela köksträdgården uppblandat med en hel del kapitulerat ensilage. Så ja - det blir bra-
Den ryska slätbladiga grönkålen som är svensk kulturväxt samtida
med huset, alltså mitten av 1800-talet (alltså den tid det flyttades
på plats under laga skiftet, huset är väl från mitten av 1700-talet)
Sitter för övrigt i Stockholm nu och längtar upp till huset att äta goda kvällsmåltider och sedan sitta under vintergatan i tystnaden och röka cigarr från Brobergs - så gör vi och så får det bli om några dagar när vi drar upp igen.
Skördad för frysen
Krusiga grönkålen, perfekt för vintermiddagarna
Av stjälkarna brukar jag koka en grönkålsbuljong, Kokar ner till två-
tre deciliter och häller i frysfack.
Augusts och mitt lösen i Håvra, ugnsbakad falukorv från Björks
med stuvade makaroner.
Äntligen uppstaplad björk, kvar att klyva sedan staplar och
vedboar redan är fyllda
Härligt med egen potatis för vintern