lördag 10 februari 2007

Glasnudlar när alla är upptagna


Lördagsmiddag, splittrad, en unge sover, en unge hemma hos kompis, stora ungarna ute med sina respektive, tabberaset och fru lagade då en nudelsoppa. En härlig kwaytiao med rester av den rostade kycklingen försärkt med ättikssprit, rostad chilli och fisksås.

Så fick vi tag i små stånd pakchoi idag vid en promenad till butiken och då kändes det att vintern är över oss. Varför då undrar man? Jo för att vi köper pakchoi. Den brukar vi ha gratis i mängd för i vårt "moderna" trädgårdsland (i motsats till min 1700-tals kålgård som jag ofta återkommit till) brukar vi varje vår sätta 200 stånd pakchoi under odlingsduk. Snacka om att vi äter pakchoi. Jag är ju en så obegåvad odlare att all pakchoi blir klar samtidig också - ska ändra på det till i sommar - en sak är säker, vi har tunnor med härlig kimchi.

Nudlarna till dagens heta kwaytiao kommer från Kina, på thai kallas de "kwaytiao sianghai". Stora 20 cm genomskinliga rundlar som vi bryter ner i kokande vatten och som då rullar ihop sig. Tillverkade av mungbönor och alltså släkt med glasnudlar.
Det här är God Spis!