fredag 13 augusti 2021

Augusts Börek med svenska förteckenJa men han går från klarhet till klarhet, en 14 åring som är inovativ i köket och som lagar mat med höjd i smaker och nogsamt utvalda råvaror.

För några veckor sedan fick han idé om en ny spelplattform, dyr som tusan. Så började han ta upp beställningar på vårrullar, veggo, fläsk, kyckling eller räkor. Vips så tjänade han ihop till plattformen, sålde vårrullar i parti och minut, jäkligt goda! Snart är det dags igen, han vill ha fickpengar till hösten. Snart drar han in mer än mitt eget statliga apanage.


Idag blev det Börek, de där mellamöstriska pajerna fyllda med en bas av spenat och fetaost.
Vi hade inget av protein hemma, ingen färs, inga räkor, ingen fisk, ingen kyckling annat än fryst. Däremot hade vi två fantastiska isterband från Björks. Matade ur innehållet och använde till sina Börek (inovativt).
Filodegen penslade han lager för lager med en blandning av ägg och yogurt och fyllningen förstektes, först finfint hackad rödlök, insterbandsinkrom, små spenatblad och så bruten fetaost, kryddades till gränsen precis som det ska och så fyllde han och vek och rullade.
Vi åt dem precis nybakade från ugnen och det smällde av smaker i käften. Wow.
Isterbanden tillförde både struktur, fett och syra.


"Kanske jag ska börja sälja börek också...hmm"
Snart dags för nya beställningar av vårrullar, lite kraftigare vintervårrullar den här gången.
"Det får inte bli för mycket - har redan över hundra stycken som ska göras när vi kommer hem från Hälsingland".