måndag 23 mars 2015

Arbetslunch vid datorn idag


Det ligger sex ostron i kylen och "skräpar", borde snarrat dem till lunchen, men nej. Det fick bli tea time istället och långt ifrån Afternoon Tea på Bobergs Matsal.
Men med ett ordentligt och klokt bryggt te och rågbrödsskivor, den ena med pastej och surgurka och den andra med kalles kaviar så är man ganska så försörjd speciellt som de är smörade med eget hemkärnat smör på sex dl färsk grädde och 3 dl syrad (fått stå i rumsvärme i tre dagar) så höjde den lilla måltiden koncentrationsförmågan flera snäpp. Blev en riktigt jobbig, men ändå överkomlig dag som kanske får ytterligare en arbetstimme när ungarna lagt sig, trivs med den där skrivtimmen med fokus när huset är tyst och bara kakelugnen knäpper.


Tände båda kakelugnarna vid lunch för att driva undan kylan i benen.

Premiär för Frantzén på NK idag!Visst känner man igen ideologin i det som serveras på nya restaurationen på NK, visst är det "Frantzénstuk" i smaker och texturer.
I fredags hade vi, jag och min sambo Kristina, förmånen att få vara gäster mitt i det sista byggstöket på plan fyra på NK och på Afternoon Tea.
Höga förväntningar och stor nyfikenhet över hur Björn Frantzén kanske lyckats förnya och gör en så klassisk tradition som Afternoon Tea till sitt och samtidigt bevara högaktningen.


Temenyerna är uppdelade i klassiska och inovativa så vi partade och Kristina som är urstyv på teer valde ur den läckra telistan med försiktigt högklassiga tesorter som skulle få den bäste tehabitueer att höja på ögonbrynen.

Jodå, det här kommer att gå hem med väldigt mycket nytänk och med ett ben fortfarande kvar i traditionen från hertiginnan av Bedford, Anna-Maria Russel.

Briocher och scones får liksom en helt ny betydelse i Frantzéns skepnad, bara det så mycket att fästa uppmärksamhet på. Sylterna, marmeladerna, hemkokt hela köret, så exklusivt enkelt som några rostade saltade nötter med hastigt stekt grönkål med lite citron. Det är sånt som får en att mumla inledningsvis över den inovativa serveringen "så jäla bra".
Marshmallows med svartpeppar, kaka med kummin, lime och basilika, örter, kryddor studsar, vanilj, inkokta rödbetor, getost, lax som är kallrökt och som serveras med fänkål, äpple och pepparrot.

Det specialdesignade porslinet exklusivt för Frantzén på NK

Men gör så här, ta dig i kragen, ta hissen upp till NKs fjärde etage, Frantzénstämning direkt innanför dörren. Bobergs matsal med den fortfarande och bevarade patinan och ambitionen att servera stans bästa affärslunch, Botanique med unika sallader, Nordiska kantinen med husmanskost och brickor och så nyöppnat Gaston. Det är bara att köra...och så glöm inte Afternoon tea.

Säljer en av mina grislampor

Jaa, hörrni, ett tag hade jag grislampor i varje hörn, förenat med en central kopplingskopp i taket. Köpte in ett större antal vid ett griseri i Salatrakten och sladdade om dem, högtryckssprutade och gjorde dem vardagsrumsattraktiva. Sådär ja, nu funkade de och gav ett fantastiskt bra ljus.


Det var i radhuset, ni kanske kommer ihåg det Rosa huset i Hollywood som jag och barnen bodde i en tid, där grislamporna passade utmärkt, men passar inte riktigt i vår bostad av idag, statarlängan från slutet av 1800-talet.
Sen blir vi fler i hushållet nästa månad och det är en hel del dubletter i antågande och komplement och grejs, som det alltid blir när man flyttar ihop, men som ytterligare förstärks om man levt hela liv.

En av grislamporna (det kanske blir fler) går nu på tradera. Snygga, rena och omsladdade för moderna lampor. De går på fina gatan för nästan 900 (har sett dem för 1500 och till och med 2500). Utropspriset på Tradera är 600.