fredag 10 november 2023

UNESCO:s Global Geopark med Retreat hotel och Blue Lagoon på Island hotas av vulkanutbrott


 Ingen har väl missat min fäbless för Island och det Isländska landskapet, ett landskap präglat av mager men färgsprakande växtlighet, mossor och svart basalt, lava från historiska vulkanutbrott.

                               
 
 För inte länge sedan öppnade sig en sprickvulkan någon mil från huvudvägen mot Keflavik och flygplatsen. För inte alls så många år sedan var ett annat utbrott i närheten och nu skakar marken nästan oupphörligen hela vägen ner mot Grindavik. Senaste rapporten är att marken höjd sig sju centimeter nere vid de geotermiska källorna som hyser Blue Lagoon.
Förra sommaren hade jag och K förmånen att få vara där, eller snarare hos grannen, The Retreat. Det var en storslagen 70-årspresent från min dotter Lovisa, en dryg vecka på Island med allt som man hinner och med ett fantastisk dygn i arkitekten Sigri∂ur Sigdorsdottirs storverk byggt av den omkringliggande lavanaturens stenar.


Nu hotas hela den här fantastiska anläggningen av ett förestående vulkanutbrott. Ser på både Blue Lagoons och Retreats hemsidor att anläggningarna idag är stängde, ett fulkanutbrott i närheten kan bli förödande.


Kan inte hålla mig från att visa några bilder från anläggningen och den vulkaniska naturen runt omkring som vi tog när vi var där i juni -22.