onsdag 27 juli 2011

Signes Bönor Avsnitt 3Den som vill kan läsa om Signes bönor i mina två tidigare små avsnitt här för avsnitt 1 och här för avsnitt 2. En bakgrundshistoria tecknar jag här.

---------------

Nu till dagens avsnitt som handlar om Signe själv appropås bilden att bönorna nu äro befruktade och bär bönor. I sanning sägandes väldigt lyckad sådd.

Efter att vi i Radioprogrammet Meny i Sveriges Radios P1 som länkas till ovan i avsnittet "bakgrundshistoria" utnämnd bönan Signe till den böna som var bäst och som också skulle serveras på Restaurang Frantzén Lindeberg tog det ett slag innan lantbygdsminister Erlandsson lyfte fram bönan i sitt "Matlandet Sverige.

Till bönan Signe som nu sprids som utsäde till entusiaster följer en liten skrift signerad Lena Nygårds. Där berättar hon omSigne som i början av förra seklet bodde i Åby i Ramdala socken i Blekinge överlevnad och då behövdes en bra växande böna att lita på. Signes böna var så bra att den gick i arv till dottern Johanna som satte den i sin jord i Mommelycke. Idag är det Signes barnbarn Åke Karlsson som odlar arvebönorna, berättar Lena Nygårds.

Det känns lite hedrande och spännande att själv odla dessa bönor i min jord idag.

Lena Nygårds kommer för övrigt och berättar om bönan Signe i allmänhet och andra mångfaldsgrönsaker på Hembygdsföreningens skördefest den 21 augusti på Hersby Hembygdsgård. KOM DIT hon är fantastisk och det är en ren njutning att höra henne berätta om hur fröer är bärare av livsöden och historier. För att inte tala om smaken på dessa gamla grödor!!