torsdag 19 mars 2009

Tabberaset på ministernivå hos Frantzén/Lindeberg

Jordbruksministern Eskil Erlandsson, handelsministern Ewa Björling och Tabberaset Lager på Frantzén Lindeberg.

Vi fick fortsätta vår diskussion om svenskt livsmedel, svensk matproduktion och livsmedelspolitik som vi inledde i Lyon för några veckor sedan.
Och vi gjorde precis som vi sagt, träffades en kväll i mars på Frantzén Lindeberg, lägligt nog omvandlad till stjärnkrog sedn dess och med en bländande komponerad meny med en högrev som inte finns maken till i en hyllning till Escoffier och hans Rossini här i två serveringar.
Lysande smaker, fantastiska tillagningar, makalösa presentationer, viktiga ämnen och ett väldigt trevligt sällskap.

En av anledningarna till att just vi träffas är det diskussionsavstamp vi gjorde i Frankrike senast i ett projekt jag driver tillsammans med några andra kunniga och som nu behöver hjälp på ministernivå för att genomföras.
Jordbruksministern Eskil Erlandsson och handelsministern Ewa Björling var positiva och när väl mina ämnen var avklarade kunde vi njuta tillsammans av mat och sällskap.

La Finale

Det blev en stressig dag.
Jag har en elak luftvägsinfektion utan feber.
Ont i halsen, öronvärk, hosta, lagomtäppt näsa och hängighet.
Naturligtvis eskalerat till idag som inleddes med lunchmöte på Edsbacka Bistro och ett erbjudande om att skriva dokumentärfilmsmanus. Iofs ligger manus redan så gott som färdigt, men det är ett jätteroligt jobb och visst känns det fantastiskt kul att bli uppmärksammad.

Jobbet där ministerparet kommer in är också långt gånget och bara detaljer återstår.
Nu är det bara fredag kvar i veckan. Skrivdag och administrationsdag och så lunchdag på Edsbacka Bistro tillsammans med berörda deltagare.
På måndag reser jag till USA för en sex dagars jobbresa.
Det bästa med det är att jag ska söderut till träskmarker där värmen finns.
Kräftsäsongen i New Orleans inleddes i veckan.
Cajuunköket bullar upp.
Skåne några dagar därefter, sedan ä'r det nog dags att se till köksträdgården.

Grundfel om Edsbacka Krog

Igår hade jag ett långt grattissamtal med Fredrik Pettersson på Edsbacka Krog.
Han kom till krogen när han fortfarande gick i grundskolan och är fostrad in i gastronomien och edsbackatraditionen av Christer Lingström. Vid sidan av Håkan Thor var han köksmästare och Christer Lingströms högra hand. Jag vet att det finns igenkänningar mellan den unge Fredrik Pettersson och Christer Lingström så som han var när han öppnade Edsbacka och inledde en lysande krögarkarriär.
Den fjärde oktober förra året fick jag ett personligt mail från Christer Lingström där han förklarade att han "lämnar över verksamheten" till Fredrik Pettersson.
Det är fel att tala om "ägarbyte", något sådant har inte ägt rum.
Det kanske var efter den missuppfattningen som White Guide inte ens brydde sig om att nominera Edsbacka för första gången någonsin. Guide Michelin som alltid levt upp till begreppet "korrekthet" bekymrade sig istället om att ta reda på fakta.
Christer Lingström äger fortfarande Edsbacka Krog, han äger verksamheten, huset och marken. Ansvaret för driften och utvecklingen på krogen är dock överlämnad till Fredrik Pettersson.
-Jag har Christer Lingström som mentor, förklarar Fredrik Pettersson.
Man kan se det hela som en föryngring av krogen med säkrad historia eller som Rickard Hallén, Guide Michelins tidigare representant i Sverige, idag förste rådgivare, uttryckte det för mig några veckor innan Guide Michelin publicerade det för många förvånande stjärnregnet över Stockholm där Edsbacka krog trots ansvarsomfördelningen fått behålla sina två stjärnor:
"Kökschefen, Fredrik Pettersson, har arbetat på krogen i 20 år, han kan Edsbackas profil och smak. Håller han samma höga standad år efter år och dessutom när Guide Michelins inspektörer är på plats då är det två stjärnor som gäller."
Så är det och så får det bli.