lördag 15 september 2007

Portergryta, eller nåt sånt.


En riktig portergryta ska vara enbärsdoftande - jag tog min favoritkrydda istället, kryddpeppar. Fyllde på med lagerblad, vitpepparkorn, vitlök, gullök, purjo, morot, palsternacka och rotselleri till köttkoket. Två porteröl och vatten så att det täcker dryga ett och ett halvt kilo vackert grytbitsskuren högrev.
Skar upp sju egenodlade gullökar grovt, en trekvarts rotselleri, sju morötter, sju palsternackor, lite större än sockerbitar. Fräs grönsakerna i stora restaurangpannan utan att det tar bestämd färg.
Lägg grytbitarna att marinera en timme eller två i en porter med lite flingsalt, soja och vitpeppar från kvarnen samt några krossade vitlöksklyftor.

Sila från marinaden rätt ner i en gryta. Reducera spadet genom att koka upp det. Fräs köttet hastigt i rödhet gjutjärnspanna och vält sedan över i grytan. Fräs i omgångar. Späd eventuellt med lite kraftig fond eller demiglace, förstärk gärna med lite persiljejuiceoch fyll på med porter och vatten så att det täcker köttet. Låt koka upp och skumma av noga. Lägg i det gröna av purjon, sju åtta krossade vitlöksklyftor, någon morot, en palsternacka, en bit rotselleri, vitpepparkorn, kryddpepparkorn, åtta lagerblad (jag älskar lagerblad och blev väl uppkallad efter detta faktum!!!), klyv en gullök och låt halvorna gå med. Täck med papper och lock och låt koka i en och en halv timme.

Lyft upp grönsakerna som gjort tjänst och häll i rotsakerna och löken. Låt grytan gå ytterligare en halvtimme-tre kvart. Låt svalna snabbt och ställ kallt att mogna till nästa dag. Värm försiktigt och servera med saltkokt potatis och en dressad grönsallad. Detta bjuder vi vänner på i morgon.