lördag 23 juni 2007

Riktig midsommardag med klassiker och thaikyckling, Kao man gaj


Vilken lång rubrik det blev idag då.
Kycklingen är ju rent underbar förstärkt med namjin. Tillkommen i en hast när vi fick Nilssons på besök. Om en timme skulle de komma. Så golven städades, allt torkades, tvätten hängdes, själv badad och rakad, bäbisen sov tacksamt nästan hela tiden, småungarna lekte, Plingeling på dörren, rufsig i håret och Rodjana i affären. Gästerna en timme prick efteråt och plötsligt står den där, ångkokt och i sitt eget doftande fett - kao man gaj och med såsen, namjin bredvid. Rodjana är makalös!
Javisst ja, en rulltårta blev jag färdig med också, fylld med drottningssylt, nu på kylning på balkongen, gräddvisp och mer sylt - en klassiker - skulle varit jordgubbar men våra egna blev inte färdiga alls till midsommar (inte potatisen heller) och vi nändes inte köpa jordgubbar när vi väntar så mycket eget inom bara en eller ett par soldagar.
Egenodlad spenat kokad lätt i lite fiskbuljong till vår Kao man gaj - alltid soppa till!

Kao man gaj - hur man gör? klicka här där också recept på en riktigt härlig Namjim också finns.
Rulltårtan ska alla kunna i sömnen tycker jag. Tre ägg och två deciliter strösocker vispas till skum för hand med ballongvisp. Ta en liten paus och vik ett ugnspapper med sarger och hörn. Värm ugnen till 250 grader. Fortsätt vispa sista svängen på "äggasockret" och ös i två deciliter siktat vetemjöl med två teskedar bakpulver iblandad. Späd med en halv deciliter grädde.
Häll över blandningen i det "sargade" pappret och grädda fem minuter prick i mellanposition i ugnen.
Förbered ett annat bakplåtspapper under tiden genom att löst strö socker över det. Så, i en enda rörelse, ut med kakan ta tag i de två bortre hörnen och vält upp och ner över sockerpappret, riv av det varma plåtpapprer och bred genast en till två deciliter sylt över med en palettkniv. Rulla ihop ganska hårt och ställa att svalna.
Handslå grädden med lite socker till ett hårt skum. Skär rulltårtan i skivor och arrangera bakelser med grädden och lite extra sylt.