söndag 6 juni 2010

Tjejfest på Hersby HembygdsgårdLovisa fyllde 10 i december - hur kul är det att fylla år då, mellan första och andra advent. Hon beslutade själv att hålla på kalaset till sommaren och den är nu. Sagt och gjort föreslog hon en utefest och jag föreslog inbjudande Hersby hembygdsgård i Sollentuna - är själv en teämligen ny ordförande för de omkring 1300 anhängarna till hembygdsföreningen och en sannerligen arbetande och "devoted" styrelse. Så fick det bli.Rodjana ångade kaoniew och stekte grillspett på kyckling. Så packade vi gurka och morötter i stavar, kakor, vindruvor i små plastburkar. Sålunda portionsförpackat fick vi vår vär Yilmas som har enhel kedja med thaikrogar att ha vänligen att komma förbi med ett gäng genomskinliga plastbagar - en bag till varje tjej som kommer på kalaset. Lysande enkelt och inte mindre inbjudande gott för det.På Hersby regerar föreningens värdinna och värd Tullemor och Torsten. De servade självuppoffrande med långbord med duk. Utan dem hade hembygdsgården inte varit vad den är idag med alla sina välbevarade föremål och möblerade hus. Senare ställde de upp och berättade för de 15 tjejerna om hembygdsgården och dess innehåll.För att få tjejerna att röra på benen efter middagen ordnade jag en liten kombinerad frågesport typ; det finns två klockar på Hersby, den ena en vällingklocka, spring iväg och hitta den andra. Först att hämta en rövkrok vinner. Hitta humlestören. Stallet är ett hus byggt av vedklampar, var då? Det finns en visthusbod poå Hersby och så ett annat mörkt och kallt ställe där man förvarade mat, vad är det och ligger var då? Vid varje "station" fanns det tillf'älle att berätta om husens historia och tiden de är hämtade från.

Lyckat tycker i alla fall jag som pappa och tjejerna verkade mätta och nöjda och kunskapssprängda.

Svenska flaggan gul och blå - Alma spelade fela i Edsbergsparken


Så tvingades man till en söndag med massor av olika engagemang. Svenska Kyrkan hade hyrt Hersby Hembygdsgård för nationaldagsmässa och direkt efter öppnade Hersby alla sina hus för allmänheten. Samtidigt spelade Alma i en liten behändig fiolgrupp sammansat av fiolläraren Christina Frohm på Sollentuna Kulturskola. Och det är väl lite märkligt med dessa småungar som spelar att det låter inte surt!


Alla sju ungarna i gruppen hade fått förbereda ett antal låtar. Alla låtar i olika färger och så snart en var inövad utantill så fick de ett litet sidenband att fästa på snäckan. Alla sju hade band som tofsar. Så spelade de i Edsbergsparken lite här och var som klassistk buskspel, uppskattat om det inte var för att konkurrerande firmor slog på stort elektroniskt från två olika scener emellanåt. Snacka om att de här utmaningarna gör det roligt att spela. Hemma är hon Alma gift med sin lilla violin och det går framåt så smått. Kravlöst och lekfullt.