onsdag 2 juli 2014

Med bil till pilgrimsmål, fika på Kardemumma och rävar på förstugukvistenIgår gick mesta delen av dagen åt att montera en kombinerad grästrimmer och röjsåg. Starten gick sedan utmärkt idag (dvs den exploderade inte, alltså hade jag monterat rätt) Tar det nu väldigt försiktigt, vis av det faktum att när män får dylika maskiner i handen är det inte männen som bestämmer utan maskinen!

Vabbar vidare hela veckan med en August som går på halvfart och inte kan släppas på fritids.

I bilen blir han inte sämre i vart fall så vi passade på att göra en utflykt, faktiskt till ett pilgrimsmål, men det fick vi inte klart för oss förrän efteråt...att det var.

Det var efter en fikastund på utmärkta Kardemumma i Täby Kyrkby som vi åkte hem mot Väsby över Sandavägen förbi Sköldnora gård, ett ällgammalt ställe med anor från 1000-talet.

I gamla texter kallas stället för "Skällnora" och ringer det en klocka då? En av landets mest kända kvinnor är född där. Och på Sköldnora firade en annan kvinna sina jular och blev känd för en enda sak; "Nu tändas tusen juleljus". Emmy Köhler från Norrsättra gård var lärare och diktare. Jag förmodar att det är efter henne som "Emmylund" finns kvar. Emmylund står som skylt genast under Sköldnoraskylten vid vägen .


Lite längre fram kommer vi på att vi ska titta på graven till Emmy. Hon ligger på Fresta kyrkogård. Och jag kan inte påminna mig att någonsin varit i Fresta Kyrka om inte i mitt glömda liv och då kanske som korist.

Birigttaskulpturen är huggen av Carola Edlund

Letar upp graven och tar en några bilder med aktning. Lite längre upp fångar oss den betydligt mer kända Sköldnorabon. När hon föddes 1303, för 711 år sedan, var Sköldnora, "Skällnora"och kvinnan var den Heliga Birgitta.

Här, vid kyrkan, direkt till vänster om kyrkogårdsentrén har inrättats en Birgittavandring för kontemplation och eftertanke. Till hjälp finns små skyltar med brottstycken ur helgonets liv och citat att reflektera över.  Vi dröjde oss kvar tillräckligt länge för att kyrkan skulle hinna öppna för kvällens begivenheter och fick tillfälle att titta på den underbart vackra barockorgeln (hit reser orgelfolk från hela världen).


Jag har tänkt skaffa höns, för att tala om något helt annat. Klarade jag av att ha höns på Gotland för 25 år sedan ska jag väl klara det även nu. MEN på hemvägen idag, alldeles bredvid huset, lekte sex rävungar tafatt. I morse låg ett paket med snigelmotmedel ute på grusgången med fullt av sylvassa bitmärken...så fick det sin förklaring. Också August blev mer klar över det han sett svansen på igår när ingen annan tittade "Vilken djäkla stor ekorre".