tisdag 15 september 2009

Klimatsmartmat - lika dumt att säga som att eftersträvaJust nu är det folk som mumlar "klimatsmartmat" som ett mantra och tackar nej till goda, närande, underbara och med stor kärlek framodlade råvaror - förmodligen helt i onödan och bara som något slags duktighetsspäkeri.
Om jag klimatsmartar mera kommer jag till himlen - ungefär så.
Om jag avhåller mig allt detta goda - är jag en bättre människa än alla de andra? Klimatsmarteri får mig att skina - bli synlig - stiga ur min grå eminens.

Tabberasets nya bön:
Tack gode Gud för att jag inte gått på det här. Tack för att jag inte följt strömmen (som om det annars vore en vana?).

Sot från skogsbränder, sot och aska från vulkaner.

Men koldioxiderna då?
tjaa' - vad säger man...vi kommer ändå att försöka uppnå klimatmålen!
Vilka då, undrar man?
Läs världens bästa klimatsida just nu.
Gillas!!!
Och så får jag skamlöst fortsätta äta det jag vill, resa dit jag vill, ha bilen igång om jag vill.

RADIO: Christer Lingström i Strängnäs del 5

Christer Lingström som Du aldrig förr har hört honom - helt ute i det fria, helt utan pekpinnar. Christer Lingströms ”Petitesser” var menade att sändas i radio, men sommaren då försvann så fort så där stod jag med materialet när hösten brann.
Tabberaset har blivit ett forum för radio så var så god - sista avsnittet i "Petitesser" en serie om smak, mat och Strängnäs. Den här gången tar vi oss upp till stadens högsta punkt för att titta på utsikten...och lite mer - gös tror jag?


Recept avsnitt 5:

Gös från Strängnäs högsta berg

Det här behöver Du:
1 gös på 2 kg
100 g smör
1 äggula
50 g färskt ströbröd
30 cl vitt vin
2 msk finhackad schalottenlök
2 msk finhackad persilja
fiskbuljong

Så härör Du:
1.Bena ur gösen från insidan och bred ut den i en smord form. Blanda alla ingredienser till en degliknande konsistens och klä fiskens köttsida med detta.
Häll vin och eventuellt lite fiskbuljong i formen vid sidan av fisken och koka i ugn 200 grader cirka en halvtimme tills fisken fått fin färg.
2.Sila buljongen och koka ner, smaksätt med, salt, peppar och lite citron. Red av med en äggula (Lägg en äggula i en bunke och ”strila” buljongen över och under intensiv vispning)
3.Servera med rödbetor och en torr getost.

Länkar till alla inslag och alla recept

Fulle kocken Keith Floyd död

Det gick hit och inte längre - den här mannen var bara 65 när han gick bort i en hjärtattack.
Han var djäkligt speciell genom att vara den förste att avdramatisera matlagningen - ibland med lite väl vågade gester och lite väl mycket fylle bokom den blommiga västen. Det slängdes och det hackades och det snackades och stektes och kokades med en klädsamt härlig distans ofta provocerande till max - som föreställning - som show. Jag brukade titta på honom för att jag ville känna attiityden.
Jag fick aldrig träffa honom personligen, bara såg honom lite på distans vid en inspelning. Det är synd, jag hade gärna träffat honom.
Gjorde ett inslag om honom i Meny - men jag vet inte om det sändes. Det var ett ganska kritiskt inslag om när han "kokade" kräftor i ljummet vatten och att han varit skitfull vid inspelningen. Folk berättade, de som varit med. Jag vet egentligen inte varför jag skulle orda om det, men det handlade väl om de stackars New Orleanskräftorna som krafsade under locket i den allt hetare grytan. Efter 20 minuter krälade stackarna fortfarande därunder och Floyd garvade.
Men det är inte så jag minns honom utan som den nyfikne, orädde, improviserande matlagaren som så gärna ville berätta.

Tidningen Expressen berättar idag onsdag att Keirht Floyd åt en champagnemiddag som sista måltid - det var synd på honom att han inte fick dö levande.

Alla recepten på plats - Petitesser med Christer Lingström

Inkokt lax lagas som petitess i inslag två

Det är sådant man ska göra i en enda rörelse - lägga med recepten till inslagen i Radio - annars blir det en massa efterarbete - det efterarbetet har jag gjort nu.
Hittills har jag lagt ut fyra inslag i serien "Petitesser med Christer Lingström". Efter varje inslag hittar Du recepten på maten vi lagar tillsammans i inslaget.

Här hittar Du rätt rätt:
Ettan:Med drink, sparrissoppa och björnbärsmarinerad skinka
Tvåan:Med Inkokt lax Tore Wretman och Toast skagen Christer Lingström.
Trean:Med ägglåda med ansjovissås
Fyran:Med grillade kycklingbröst och jordnötssås
Femman: Gös Christer Lingström från Strängnäs högsta berg