torsdag 12 juli 2007

Eriks Livs vid en avfart


Åk motorvägen söderut från Ängelholm. Kör inte för fort för då missar Ni avfarten mot Höganäs och Jonstorp. Sväng av där och var så pass hungriga att till och med en korv med maskinmos från Felix på Statoil skulle kunna slinka ner.
Där - vid den avfarten finns ingen Statoil, där finns Preem. Bortanför är det uppställningsplats för långtradare också. Ingen klassiskt formad bensinmack. Tappar med Preemdesign, visst, men ninte ett sådant där preemdesignat hus där man betalar och handlar varor.
Här ligger istället Eriks Livs, en ful träkåk. Och det luktar stekos så att det konkurrerar med bensinångorna.
Vad är nu detta - tänkte vi som ställt om vår lust till statoilkorv.
Vi gick in, hela konkarongen.
Och där, under en stor fläktkåpa, fanns fyra stora stekpannor. I var och en av dem sveddes hemformade malbiffar som gick både med lök och med hamburgerbröd och mos.
I kokgrytan bredvid låg lundensiska knakar.
Det här gillar vi som åkt genom hela djävla Småland utan att kunna köpa ett endaste isterband efter vägen!!!. Lokalt producerad snabbmat. Och det var hett och rökigt och kö och papper överallt och så djädrans bra knake att det traditionellt small i käften när man satte tänderna i den. Malbiffen kunde förstås ha fått mer krydda i tillagningen men hade en kraftig stekhyta och var smakrikt mild. Det är det här man kan bli glad åt.

Utflykt till Torekov


Förr var vi ständigt här. Jag råkade, under flera år, jobba med ett magasin åt Rikard och Robert Nilsson. Ett jobb som initierades när de drev Kattegat Gastronomi & Logi och senare när de också köpt konferensanläggning Solsidan.
"Magasin Kattegat" och senare "Magasin Öppet Kök" var påkostade matmagasin som förärades närmare 10 000 gäster, intresserade och matfolk i södra Sverige.
Så - jag kan väl säga att jag känner trakten.
När vi är i Skåne brukar vi inte missa en biltur runt Bjäre.
I veckan hamnade vi på Tant Grön i Västra Karup på vägen mellan Ängelholm och Torekov. I början en släktgård som nu tagits över av sjätte generationen.
Här köpte vi franska korvar och egenproducerade söthallon.
Det är en riktig godisbutik och man blir lite förvånad över att hitta en ostdisk här ute mellan majs och potatis som mer eller mindre kan "slå" ostbutiken hemma i hötorgshallen. Jag stötte på samma fenomen nyligen i Strängnäs när jag producerade en radioserie med Christer Lingström, en ostbutik som själv lagrar och håller sin ost och som letar bland lokala producenter för att hitta det bästa