söndag 3 augusti 2008

Kantarell = FrossaVi trodde inte det kommit några, men vi envisades med att koka kaffe och ta barnvagn och ungar ut till våra kantarellställen för att undersöka saken närmare.
Det är inte ofta man får anledning till att utbristas i glädjetjut. Idag fick vi det.
Aldrig förr har vi sett så många kantareller på "vårt ställe". På några få timmar fick vi ihop dryga sex kilo perfekta kantareller.
Det var faktiskt så mycket att vi skrek rakt ut.

Med en sväng förbí kolonilotten för att hämta bondbönor och lök var middagen grejad.
Turligt fick vi en färsk fänkål från "Vår persika och hennes Heini".
Gullöken hackas fint och bönorna förvälls och skalas. Fräs löken i smör. Lägg i bönorna. Häll över lite olivolja. En bra kycklingbuljong som är riktigt reducerad och kraftig behövs sedan att låta bönlöken puttra i tills helt mjukt. Rensa två liter kantareller och riv i bönkoket. Rör och salta. Skiva tunnt av fänkål och hacka "fänkålsdillen", låt puttra med.
Förhoppningsvis har det sparats ett gäng små vackra kantareller för garni. Stek dem i rykande het panna, snabbt och lägg på papper.
Så, nu är det snart klart. Mica soppan med stavmixer, den ska vara lite bonnigt grov. Späd med grädde, låt koka under omröring. Häll upp i tallrikar och lägg i steksvamen som garni och dekorera med en "fänkålsdillvippa".