söndag 14 augusti 2022

Anglofil? Javisst - tar sig ibland uttryck vid frukosteringen

 


I sommar har vi av och till haft längtan till England. För att få en liten känning har vi njutit engelska frukostar - kanske lite nyttigare, lite bättre, ibland svenskare med kokt spenat och med ett betydligt bättre bröd än Mothers Pride, det hela stekt i smör isf lard och med burkade Heinz (som blivit väldigt söta med åren, tycker ni inte det?). HP-sås till ägget, en egenhet jag väl förvaltar!

Fläsklägg med rotmos, ett slags svenskt lösen


 Han heter Robert Pettersson och jag håller koll på honom, en jäkla duktig stekvändare som Werner Vögeli en gång rekommenderade att jag skulle kontakta när jag skulle skriva en bok om Falukorv. 

Över 20 år senare träffar jag honom på Ljusdals hembygdsgård där han driver krog, ett lunchställe med väldigt mycket inriktning på mat som inte ger sig typ paltbröd med fläsk, pölsa och klassiska grytor och ibland med instickare av thailändska rätter (vilket har sin förklaring).

Kollar alltid veckomenyerna som läggs ut på hemsidan och när det är något som attraherar så kastar vi oss iväg, alltid välkomnade, alltid glada, alltid mätta.


Allt lagat från grunden, egen pölsa, kokta plockade fläskläggare, potatismos poå riktigt, saltsillar filéeade och panerade (så jäkla gott) löksåser  och andra såser efter skygryta. Hur många är det i köket? "Ja, det är jag det och en assistent ibland"!

Ta en paus och luncha där!