lördag 14 februari 2009

Thailändsk köttsoppa...nåja?Ofta produktutvecklar vi hemma i köket. Och när vi har rikligt med överblifvor hemma åker det ofta ner i någon thaimat för så gör vi i Thailand. Stekt kött brukar bli till en underbart het jam ngua eller en svensk lappskojs som i Sverige.
Nu hade vi "ostekt" entrecote hemma - det har vi för det mesta, riktigt bra som fått "hemmahänga" på ben några dagar för att mogna på riktigt och inte i sitt eget livvatten som blir resultatet när köttet vackas. Vi hittar köttet i en riktigt juste turkisk butik på en granngata där vi bor och till ett pris som verkligen är välkomnande, under hundringen kilot.
Fiskbuljong, pojkesoja, kinesisk "blytung" soja, nudlar, torkad och rostad krossad chili,fisksås, sticklök och fint skivad hastigt stekt entrecote. Det är förförande gott.

Och igår var det en begåvad gäst i kylskåpet, det vill säga jag själv, som råkade komma åt avstängningsknappen för frysen och åkte sedan till jobbet. Resultatet blev en massa matlagande. "Djävla Electrolux", skulle man kunna skylla ifrån sig med att säga. Hur fan kan man placera avstängningsknappen så att varje gång man ställer ett paket mjölk på ovanhyllan så kommer man åt knappen?
I alla fall så är det bondbönssoppa på gång. Den här gången på skalade bondbönor, egenodlad silverlök som svettats i smör och bränts av med några matskedar Sambuca! och fått koka sönder med lagerblad och bittelite stjärnanis och några vitlöksklyftor. Mixas slätt och blankas av med smör. Precis före servering vänds rikligt med vispad grädde ner á la Ninon (champagnen hör dock inte till dessa grova goda bönor.)