söndag 9 maj 2010

Skånsk äggakaka på Dalby Gästis


Äggakakan på Dalby Gästis

Familjen är stor - äggakaka från Skåne är dess krona om Skåningarna får bestämma och efter dagens utflykt med Brorsan och hans hustru, min dotter och jag själv, till Dalby Gästis vet i katten om Skåningarna inte har rätt om, sin historiska landskapsrätt.

Alma är med på lilla Skåneresan i helgen och satte sig på Dalby Gästis trapp.

För i familjen finns ugnspannkaka från Mellansverige och saffranspannkaka från Gotland, kalvdans - jo den går också in i familjen, äggosten från Bohuslän, ostkakan från Småland. Så går det på tvärs också på så sätt att det finns både ugnspannkakor, ostpuddingar, kalvdanser och äggakakor i fler landskap än i de man mest förknippar rätterna till och då serveras de med landskapstypisk sylt. I Hälsingland exempelvis serveras en ostkaka utan ägg och som serveras med saftsås, i Bohuslän serveras äggakakan med hallonsylt vilket torde få en skåning att rynka på näsan (mig med) och utropa att självklarheten till äggakakan är rårörda lingon även om lingon med hör till norra Skåne och så med en rejäl hög med rimmat, lättrökt stekt fläsk.

Jag har föreslagit det förr och gör det igen - ställen som Dalby Gästis måste få kulturstöd - överlevnaden är ett måste och ska vara undantagen marknaden - den goda smaken och smakminnet till gagn, men å andra sidan är ju jag för momsfritt och skattefritt på all matproduktion och all matförsäljning också.

Så åt vi den idag på Dalby Gästis som 1666 fick den Svenska Kungen Karl XI tillstånd att utskänka svenska såväl som främmande hetsige drycker och till detta servera mat - man kan tänka att en och annan äggakaka valsats ut i matsalen sedan dess. Idag vadr den perfekt, stunnsig i motståndet och ändå krämigt sammahållen och serverad med ett alldeles utmärkt fläsk och som vi nu några timmar senare förstår med en tämmeligen sälta,.

Vad säger man efter en sådan lunch, Tack och lov för att dessa smått slitna, men envisa näringsställen håller ut och står för en kulturgärning som borde få statens kulturunderstöd.

Hurra hurra vad gott.

Bokvåren grönare här än hemma, Vitsippeängarna och bokgrönskan är skirt bedövande och inne i botan i Lund blommar mangolian