tisdag 22 november 2022

Sura bröd


Men det är klart att i dessa "kristider"  är brödbak ett både hälsosamt och ett sparalternativ. Framförallt, för mitt vidkommande är det nyttigare utan en massa tillsatser, fillers och kemi. Jag vet vad som finns i mitt bröd - egen surdegskultur, stemalt kulturvete/råg eller korn. Bröd som tar ett par dagar att jäsa och baka.

De här bröden är på en fördeg av 100 gram surdegskultur som skrämts liv i dagen innan med lite vetemjöl och vatten, 150 gram stenmalt vete från TeVe kvarn i Järvsö och 150 gram kallt vatten. Efter tolv timmar kördes allt detta med 8 deciliter vetemjöl (jo det här ska bli matvetebröd) fyra till fem deciliter vatten. Körs med degkroken i 15 minuter, tillsätts 20 gram havssalt och så på ganska hög hastighet i fem minuter. Degen ska vara kladdig men som siden i konsistensen.

Så får allt stå i kylen och jäsa över natten och lite längre. Jag tar ut degbunken och låter den stå i rumsvärme två timmar innan jag välter upp på bakbord och försiktigt föser ihop till två bröd och lägger dessa på plåt med papper. Ugnen på 280 grader och bröden får jäsa i två timmar. Kastar in en kaffekopp iskallt vatten och så in med bröden. Får stå fem minuter och sänker sedan värmen hastigt genom att öppna ugnsluckan. Värmen ställs på 250 grader. Slänger samtidigt in ytterligare en kaffekopp vatten (vilket jävla pyssel det här är) och efter tio minuter upprepas proceduren minus vatten, ugnen på 225 grader. Bröden får sedan baka färdigt i kanske 40 minuter eller till en innertemp av 98 grader. Lägg på galler att svalna under bakduk och vira sedan in bröden i bakduken och lägg i plastpåse några timmar.

Så gör jag, med massor av variationer och mjölsorter. Skär i brödet till kvälls och lägger på generösa skivor av smör och långlagrad präst eller gör härliga smörrebröd till teet med sousvidelagad oxstek 58 grader, sallad, gelé, majjo och fransk senap.