fredag 14 augusti 2015

Sammanfogad restmat med nybakad hallonpaj

Hallonpaj

Lakritsstekt kålrabbi på blomkålssoppa på lammfond
Sommaren är ju sådan, att det blir lite hipp som happ kvar i kylen, en bit här och en annan bit där. Efter lammgrillningen fick jag ett lammben över att baka stenhårt i ugnen med rotsaker och lök, såga sönder och sedan sjuda i 24 timmar till en liten amatörfond som sedan fick bli bas i en blomkålssoppa på rostad blomkål och med stekt kålrabbi med lakrits och en gnutta farin.


Från lammskanken från Antuna som jag styckat ur fanns en bit innanlår kvar som jag slängde på heta grillen och till 52 grader. Lite olika bakade kålsorter var också i kylen som överblivor, körde på lite mer smör och la i ett foliepaket med ytterligare örter.Frukostmaten har blivit lätt som en plätt i sommar, en smörgås, ett antunasprättägg en kopp te eller kaffe, inte mer. Första morgonen med lite hösttemperatur blev det en favorit, stekta fläskskivor!


Hallonpajen är lömskt god. Kristina slår ihop den på ett kick och det är njutning från första till sista kanten på formen, knäckigt samtidigt syrligt och sött, mjukt och mört med en hallonsmak som biter en rakt ner till tonsillerna.

Så är det och så får det bli, nu sätter jag mig i solen en stund och andas.