lördag 2 oktober 2010

Sura ostron förstör en kväll

Jag har brukat hylla fiskdisken på Konsum. Jag förmodar dagens leverans av sura flatostron från Irland var ett olycksfall i arbetet!

Vi var på jakt efter ostron både igår och idag och hittade dem som flatostron på Konsum, eller Coop, som de numer envisas att kalla sig. En indoor entreprenör.

Men visst är det förtvivlat tråkigt. Men mest förtvivlar jag mig själv för jag såg redan i ostronbingen i kylen att några gapade öppna och ovilliga att stänga sig. Jag borde naturligtvis ha backat och sagt morsning. Men tänkte väl att kanske de övriga är fräscha och så sa jag "får vi 20 av dessa".

Efter alla konstens regler lades de i dubbelback med is. Det var ett döfött projekt. När jag öppnade det första spred sig genast en doft av surströmming och lika med det andra och tredje och så fortsate det. Ur moluskerna bubblade det - moluskdöd. Det blev sopnedkastet omedelbart med hela raddan ostron.

Räddningen blev trattisar, plockade på en och en halv timme i vår trattisskog i eftermiddags. Riktiga nummer nio spagetti - den grova som påminner väldigt om feta thailändska - och till gräddkokta trattisar.

Mannerström släppte världsnyhet om nudlar och Altzheimer

On stage

I torsdags kväll var jag moderator, samtalspartner, sidekick för Leif MannerströmStudentafton i Lund. Det var en trevlig kväll inför ett fullsatt Aten. (jag ska återkomma till själva giget senare)

Jag tycker det är lite kul med rubriken till inlägget idag. Självfallet sa inte Leif M det som påstås i tidningen Kvällsposten. Rubriken är en anka, om än en ganska lustig sådan, Mannerström har aldrig och kommer aldrig att säga något sådant - att "Nudlar förorsakar Altzheimer".

Saxat ur Kvällspostens nätupplaga

Det här blir avdelningen "höns av en fjäder":
Mannerström berättade ärligt, ogenerat och i en blandning av stor humor och tragiskt allvar om sitt liv, sin uppväxt som skilsmässobarn, första år på Amerikalinjen, resaurangkarriären, matfördärvet, och om sina 47 år med Lilian. Självfallet blev mycket sagt om den fullkomliga kränkningen av våra äldre som serveras mat som inte väcker minnen alls.

I en liten passus om skolmat, ungdomshälsa och smakfostran vände jag mig till studenterna appropos alla dessa mängder av små fyrkantiga nudelpaket fyllda med konstgjorda smaker instoppade i små kuvert som man ska öppna och hälla ner i kastrullen och sa uttryckligen:

"Akta er för dessa små nudelpaket som tillagas i studentköken. De är fullknökade med smakförstärskare för att råvaran är så dålig och denna smakförstärkare, monosodaglutamat, kan enligt vissa forskare ligga bakom Alzheimer".

(Följ den här länken och läs allt jag skrivit om monosodaglutamat.)

Mannerström vid min sida såg minst lika förvånad ut som studenterna över nyheten. I samma andetag berättar vi hur lätt det är att koka nudlar på riktigt.



Följdaktligen, och med anledning av ovan, tyckte jag det var på sin plats att locka Mannerström att berätta hur svårt det är att få tag i råvaror till "riktig mat" och berättade om "Hönan i Ica-affären":

Jag frågade ett biträde i affären: Har Ni höns - gärna fryst, jag ska bara koka en sådan där härligt doftande hönsbuljong och sedan använda köttet i en liten ragu med gammaldags curry. Biträdet tittade på mig med stora oförstående ögon: "Höns", repeterade hon. "Ja, höns", svarade jag och förtydligade "kycklingmamma". Biträdet blev alldeles tyst och så tittade hon storögt på mig och en gnutta sorgset, hon ryste och sa förtvivlat "Nej Guuud vad äckligt", sedan försvann hon och kom inte tillbaka. "Hönsbuljong som är så gott", sa jag tyst utan öron när hon försvunnit.

Den lilla historien tog reporten från Kvällsposten också fasta på och lade i Leifs mun vilket kan väl anses som tämmeligen orättvist - självfallet inte mot mig, men mot Leif som hade så mycket annat att anföra i sin ogenerade kamp mot bättre kosthushållning.

Det här säger ju lite om hur fakta kan förvandskas medvetet, hur saker och ting kan läggas i andras munnar utan krav på det ringaste. Man undrar till vilken nytta och varför?


Läs mer om Studentafton här