torsdag 1 september 2022

Röda vinbär levererar år efter år - jag gör alltid råsaft av nästan alltTvå buskar med röda vinbär. Säkert ällgamla. Och de levererar år efter år, enorma mängder. Har försökt rationalisera skörden genom att använda bärplockare, men det går inte bra, bären spricker och det är saften jag vill åt.

Jag rensar bären medan jag plockar och stjälper sedan ner dem i kallt  vatten så eventuellt smått flyter till ytan. Häver upp med hålslev direkt i mixern och kör till ett slags flytande rödavinbärsmos. Ner i saftduken och så får det stå där och rinna av bäst det vill över natten. Klämmer, pressar och skruvar ur saften som är kvar. Sådär har jag rikligt med råsaft att lägga i frysen att ta upp som vitaminshots i vinter, faktiskt ett bra alternativ till brännvin, bränner liksom till på samma sätt, en smakar mer, är nyttigare och sinnet förblir i jämvikt.

Det där som ligger kvar då? Jo men nu kommer jag till den omedelbara belöningen. Häller över allt det torra i en kastrull och häller över lika mycket kallt vatten som vikten grums. Låter det få ett uppkok på fem minuter och sedan hälls det hela tillbaka i silduken. Så får det rinna igen bäst som det vill och efter natten pressar jag ur det sista.

Den fina råsaften ligger i frysen och andrekoket står i en kanna i kyla att blandas med 1-3 sodavatten - väldigt gott och smaken träder fram på riktigt när socker inte blandas in.

Vinbär över? Utmärkt i ugnspannkakan tillsammans med riven squash!