söndag 23 december 2018

Arne Jones Vevax på väg att förstöras
Hörde det vid sidan om, hittar inget skriftligt dokument, än.
Men källan är helt säker.
Arne Jones skulptur Vevax, den som står utanför Rudbecksskolan, kommer att förstöras. Enligt uppgift efter de efterlevandes godkännande.
Det är självfallet enligt juridiken helt möjligt, men moralen, etiken. Det vete katten?

För åtta år sedan gjorde jag ett inslag i en lokalTVkanal om Arne Jones viktiga verk Vevax. Detta för att jag många, många år tidigare och för en tidning varit hemma i Jones Ateljé och intervjuat honom om bland annat den här skulpturen som han också själv ansåg vara ett centralt verk i sin produktion.

Det lilla TV-inslaget har fokus på hur Jones Vevax var i starkt behov av renovering. De olika ytorna har genom anodisering och eloxering medvetet skapats så att de reflekterar ljus olika och det skapar riktningar, rörelse och stillhet varierat. Tyvärr har skulpturen utsatts för nerkladdning upprepade gånger. Lika ofta har amatörer tillåtits gå lös på skulpturen för att ta bort klottret och då använt lösningsmedel och kemi som skapat nästan värre ytsår än färgkladdet. (Hade en riktig konservator inkallats så hade skulpturens nerkladdade ytor återställts, men kommunen förlitade sig hellre på okunskap för det blev billigare kortsiktigt.)


Jag berättar i den lilla filmen hur skulpturen anger riktningen för den sankmark som var länken mellan Mälaren och Saltsjön och där fornlänningar släpade sina båtar från hav till insjö. I Sollentunas kommunvapen skildras just den tiden med tre vikingaskepp som rullas fram. Platsen där skulpturen står har en andemening. Och Jones tänkte sig riktning, höjd, rörelse. Som en ytterligare förstärkning lade han en grund vattenbassäng under skulpturen, också den i samma material som skulpturen och med eloxering så att olika riktningar i metallens yta kom fram beroende på varifrån ljuset riktats. Vattenytan skulle i sin tur reflektera rytmen i skulpturen och himlen ovanför.

Nu ska bassängen läggas igen och under skulpturen blir blott en plan yta. Sicket hærverk!!!

Plötsligt blir skulpturen något helt annat, den skakas i grunden och blir ofullständig.

"Den håller inte tätt" – Nä just det, typiskt Arne Jones (jmr den stora vattenskulpturen i Lund han gjorde ihop med arkitekten Klas Anselm som inte heller höll tätt) Men idag, snart 2019, är inte det något komplicerat inte heller cirkulerande vatten.

"Den är farlig för barn" – Ja vatten och barn är ingen bra kombination, men en vattenyta behöver inte vara djupare än tre centimeter för att göra tjänst som spegelyta och det ska till en förfärlig olycka att dränkas i detta och med teknik går bottnen i bassängen att höjas utan att förändra grunden  och andemeningen hos skulpturen.


Förra året var det ett företag som skulle renovera/konservera Vevax och återställa den så som den var vid invigningen 1970. Dessvärre slutade den konserveringen innan den ens börjat med en tragisk arbetsplatsolycka då den som skulle utföra arbetet ramlade ner från skulpturen och avled av skadorna.

För åtta år sedan siade jag lite om vad som skulle kunna hända med Vevax. Farhågorna jag uttryckte då besannas tydligen idag, snart 50 år efter att skulpturen invigdes, när ryktet om en grundläggande förändring når mig. Tragiskt!

Nattvandring XVIKlockan var bara 23, ändå så tyst. Bara fotstegen i snön vittnade om liv, att några varit vakna.
Dan före dan före dopparedagens sista timme trodde alla fönstren torde lysa och full aktivitet råda.
Ingen skar potatis till sin Jansson, ingen kokade sylta på grishuvud, det syntes ingen som kokade julkorv eller trillade köttbullar. Var har julen tagit vägen. Bara plastgranar i snövitt, låtsasljus i stegrande stakar (!), ingen som står med ryggen mot fönstret vid spisen och ivrigt griljerar sin skinka (1). Ingen som ens stirrar ut i mörkret med glögglansiga ögon. Ingen jul syntes än annat än som glittriga girlanger med blinkande sken från massindustrin någonstans i fjärran östern.
4.5 minus, isande vind. Assar trivs, älskar snöflingor på nosen. Jag sparkar upp snön och han jagar och fångar. Ingen annan är ute och inne tycks alla sova med färdigmaten i kylen.
Köttbullar X Check!
Jansson X Check!
Sylta X Check!
Bruna bönor X Check!
Grönkålsgratin - julaftonens morgon
Juliga vårrullar på egenodlad grönkål, mangold och svartkål X Check1
Sill X Check! (fem sorter)
+ en massa annat i natten.