fredag 24 maj 2013

Ingen tid kvar - utgrävningarna i Täby stoppasSå här är det, att det saknas pengar. Så här långt räckte de den här gången. Ny friska pengar till utgrävningarna finns till nästa år.

Det betyder att man fryser utgrävningarna ute vid Broby Bro för att fortsätta nästa säsong. Så här har det varit ett par år nu och om man tittar på landskapet och om nyfikenheten för att hitta sammanhang finns så kommer det att fortsätta så här år efter år, som en arkeologisk dockusåpa med årsvisa avsnitt.

Det är underhållande att prata med och titta på arkeologerna som liksom oss alla gärna vill ha omedelbara resultat, men där själva arbetsprocessen är att nogsamt skala av lager efter lager, försiktigt och analytiskt iakttagande av jordfärger och förändringar i konsistens.

Några svarta bitar i den mindre svarta jorden visar sig vara genombränd keramik, en liten flisa, ibland bara som en tumnagel och ger en "fingervisning" (ha,ha) om vilken tidsålder man då befinner sig i.

Ett järnspänne hittades häromdagen i den stora kvadratiska graven (eller vad det nu är) längst upp ovanför utgrävningen av "terassen". Kanske att man efter det fyndet kan åldersbestämma tiden man befinner sig i, som en astronom som räknar sig tillbaka till Big Bang. (Lite lustigt blir det att man under en av stenarna hittade multnande kondomer och ett kondompaket av märket "Try-Tex" någon som vet när det märket användes?)

I samma "grop" hittades bitar av keramik som sammantages kunde räknas ihop till en hel kruka.
-Jag skulle gärna vilja hitta en pärla eller något sådant för att kunna tidsbestämma exakt, sa en av arkeologerna.

Nere vid vägen hittades ju ett skelett i en "kristen" grav för en vecka sedan. Skelettet är nu taget tillvara och ligger i en papplåda för vidare "analys". Bredvid finns en liknande stenpackning som gärna också tolkas som en liknande grav. En ytterligare "liknande" stenpackning har redan grävts ut ner till en meter, men under vägen hittades inga bevarade delar, bara "fet" jord. En knapp meter ner har studenterna nu kommit till en ytterligare stenpackning som misstänks vara från "originalgraven" från äldre järnålder.


Uppe på terassen finns inte ens den minsta antydan till att den dubbla stenkedjan burit ett regelverk av trä som då skulle kunna tolkas som att det stått ett hus här  och i bästa fall, som jag påstod den sjunde maj, en kyrka (här ligger fullt av kristna gravar, runstenarna har kors, och man undrar, var är kyrkan som användes av denna lilla församling? En föregångare till gamla Täby kyrka, eller den äldre Vallentuna kyrka, båda stenkyrkor som torde föregåtts av stavkyrkor eller andra slag rum)

Men som sagt, idag är sista utgrävningsdagen. Nu måste något ytterst sensationellt komma fram för att man ska dristas fortsätta. Annars täcks allt med väv och jord i väntan på att utgrävningarna ska fortsätta nästa år.
Följ utgrävningarna  på Facebook