onsdag 29 november 2006

Kokbokspris


Det är är ju några veckor sedan, men jag hade ingen blog då Måltidsakademien utnämnde "Järnspisar, hackekorv och tabberas" till årets bästa historiska måltidslitteratur.

Festligheterna startade med prisutdelning i Grythyttans vackra kyrka där Carl Jan Granqvist är kyrkvärd.
Alla vinnare - hela listan - HÄR! där det framgår att "Järnspisar, hackekorv och tabberas" nominerades tillsammans med fem andra kokböcker till årets bästa alla kategorier.

"Man dör inte av döden"


Det finns saker man inte kan låta bli att föra vidare - speciellt som ämnet är så aktuellt för mig!

Fulaste granen (2)


Tittade ut från mitt skrivarfönster och vinkade till stjärngubben i toppen på granen. Här uppifrån ser den inte så pjåkig ut. Men den är ju inte som barndomens vackra offentliga julgranar som invigdes av kommunens ordförande eller någon kändis, Lasse Löndahl t.ex och där det var invigningstal och applåder.

Fulaste granen


Fulaste granen i landet står utanför mitt kontor som ligger i kommunhuset.
Granfulheten upprepas år efter år. Kommunens ansikte utåt.
Nu är det dags igen, nyss restes den och den är gles som ett såll, ojämn och står lite snett.
När granen står färdig på torget är det egentligen hög tid att börja med pepparkakshuset. Varje år bygger vi en stor riddarborg till första advent. För 15 år sedan var de stora barnen små och fick göra teckningar på vad de ville vi skulle bygga - det blev en borg med tinnar och torn. År efter år har den produktutvecklats. Nu är det sonen som tar över arbetet med att sitta hela natten och bränna sig på sockret. Småungarna går och lägger sig efter själva bakandet och efter en bit julskinka med senap och en lussebulle med varm mjölk - det är också tradition.
Men man lockas liksom inte när granen utanför är så fasansfullt ful. Julful!