fredag 1 augusti 2014

Vertikalgrillad grisnacke på Västanå


Alltså, just nu skriver Bonniers att man bör läsa GLÖD för att bli en mästare vid grillen. Jag fick förmånen att skriva alla texter i den boken, det kallas för att "spökskriva" och jag har ägnat mig åt sådant vid några tillfällen under skrivarkarriären. Följdaktligen borde jag vara en mästare vid grillen, ja en ännu större mästare än de som läser då jag har skrivit.

Återbördad till Tommy Löfgren och Mona Jensen på Västanå där vi våldgästar minst två gånger per år är det vertikalgrillning som gäller och med en viss envishet, tror det har något med kemin i grillningen att göra. Här handlar det alltså om rättuppåtstående grillgaller som klämmer fast köttet och ställs vertikalt visavi värmekällan, en ordinär brasa med värmeriktande plåt.

Ljus i ljus, hemma i egna trädgården härom kvällen

Produktutvecklade i år genom att ta med mig min digitala stektermometer (skriver i Björn Frantzéns "Glöd" inledande om att den digitala termometern är ett måste hos grillare då ALLA råvaror som ska på grillen är färdiggrillat vid en viss innertemperatur). Grisnacken vi vertikalgrillade igår är färdig vid en innertemp på 67 grader. För den känslige/a kan den få gå upp till 68-69 vilket inte gör något vid vertikalgrillning eftersom metoden är långsammare än pang på rödbeteglöden. Oerhört saftigt blev det och alldeles utmärkt tillsammans med en snabb och ljummen potatissallad. Kokpotatis delad i kuber blandas med vertikalgrillad kantarell, hackad kapris, hackad vitlök, salt och rejält med majonäs.


Så fick vi sitta där i Västanåträdgården som vätter ner mot Dalälven och det är sommar på riktigt. Efter ett parti kubb blev det kaffe och glass med enda ledljus från falnande eld. Kändes lite ursprungligt att sitta där och bara vara en totaldel av sommaren (Kunde vara citat ur "Sommar med Ernst", men mitt alldeles egna).

Nu ser vi fram emot en brunch med jam moo (thaisallad på överblivet grillat kött) och i kväll blir det nog en gryta kring den öppna elden, en het Paa Low Moo, bra i värmen.


Snart morgonfika och sedan kanske en utflykt till de döda (vi har en gammal familjegrav här) och till de levande, en del av släkten bor kvar. Så kanske ett dopp där jag en gång i tiden tog mina första simtag. Betyder det något att nu August i samma ålder får simma i samma vatten på samma plats?

UPPDATERAR efter frukostfikat i trädgården: Det blir surströmming ikväll!
UPPDATERAR dagen efter att surströmming inte gick att uppbringa, det fick bli den sköna Paa Low moo och den höll fint med sin styrka mot värmen.