lördag 26 augusti 2023

Besök hos Axfoundation på Torsåker, en nödvändig labinstitution för framtidens mat

 


Otrolig eftermiddag på Axfoundation på gamla Torsåkers gård i arrangemang med kära Matmaffian. Från stampad jordgolv i ladan till en experimentverkstad med laboratoriekök för provlagning och tester av att ta tillvara sådant vi ratat i över hundra år. Eller vad sägs om braxen, bifångsten som kastas tillbaka eller som annars får ruttna på land. Gamla sorter som gråärter, lupiner, bönor odlas i egna landen.

Verksamheten på Torsåker drivs utan krav på vinster och endast med fokus på utveckling och forskning kring framtidens mat. 

Med oss hem fick vi en påse färs av baljväxter som befriande nog inte alls benämndes vegetarisk köttfärs.

Eftersom den tinad på väg hem lagade jag den omedelbart, fräste i kallpressad rypsolja från Åhmans lantbruk. Svarade inte riktgt och nästan vägrade bli brynt för ökad smak. Välte ner i stekgryta med  egenodlad potatislök som fått småputtra i 40 minuter och tomater utan skinn, chili, salt och lite soja samt buljong och vatten - alltså en köttfärssås utan köttfärs, fatta? 


Resultatet kan sammanfattas "Över förväntan" eller "Äntligen ett alternativ" eller "Faktiskt jättegott och med en behaglig tuggstruktur" Långt mycket bättre än de där mystiska vegetariska alternativen baserat på soja eller svamp.