torsdag 21 december 2017

Vi har en plan


Snart är det dags att fly fältet, rymma från tomten, skita i granen, släcka adventsstjärnan, bort från hetsen. Den morgon alla ni andra vaknar upp med julkryp i benen och baksmällda efter TVs uppesittarkvällar (usch!). Vid pass då är vi på väg. Bara så ni vet!

Vintrig fruktsallad


Det är säkert 15 år sedan jag värmde ihop en vintrig fruktsallad. Mest den här gången för att vi hade lite engelska ostar som passar till.

Kör saften från tre mindre apelsiner i en kastrull och ös i ett paket torkade och hackade fikon, femton urkärnade och grovt hackade färska dadlar, en näve russin och en större näve torkade tranbär samt en näve hela oskalade mandlar.

Låt sjuda samman under omrörning, späd med lite kokande vatten om det blir för torrt. En nypa salt och två teskedar malen kanel sitter fint (ibland låter jag en torkad och rostad hel chili gå med en stund).

Till sist vänder jag ner två nävar lite handkrossade valnötter. Kör runt med sleven och ställ åt sidan att kallna. Svingott med vispgrädde eller karaktärsfyllda ostar.