lördag 26 april 2008

Den godaste nudelsoppanDet blev det idag - när jag kom från landet och djupgrävning för haverrötterna och luckring med blötlagd torvströ ramlade jag över tröskeln i väldoft.
Kwaytiao moo heng om jag ville och då står "heng" för torr, dvs utan buljong. Jag valde med för det doftade så gott och rikligt med rostade jordnötter, chili och sockerrörsvinäger. N ågon liten kvist stjälkselleri och ett griskött som fullständigt föll i bitar i munnen och smälte, riktigt fett härligt varmt och gott. Den godaste jag ätit.
Receptet?
Rodjana sover med bäbisen - läs det i hennes bok som kommer till våren...(?) ja nästa alltså.

Thailändsk fruktskulptur på Gastronord

Senast såg jag henne på Grönsakshallens stora julfest. Hon stod i ett hörn och skar rödbetor till rosor och lökar till astrar (Astrar?)
Så stötte jag på henne igen på Gastronord, Ladda från Thailand.
Hon skar blommor ur det som fanns.
Vattenmelon, sötpotatis, rödbetor och purjolök.
Hon har gjort det så länge att hon inte behöver tänka längre, berättade hon och när hon svarat på frågor ganska länge slog jag över till min knaggliga thai. Först märkte hon det inte utan svarade på svenska, sedan slog hon också över till thai och då plötsligt sprack hon upp i ett leende när hon förstod att det var thai vi pratade och att det var en blond (Nåja en gång i tiden) farang som stod framför henne. Sånt är kul!
Jag berättade att jag minsan köpt ett fruitcarving knifeset för 11 år sedan i Bangkok, men det har inte kommit ur originalförpackningen ens. Jag är för feg för att misslyckas antar jag och jag var väl inte alltför vass på konshögskolans skulpturkurs heller en gång i tiden (Herregud det var 1973). Jag borde klara det och jag frågade om hon gav kurser och det gör hon så man kanske skulle eftersom knivarna finns.
Idag hittade jag henne på bild ute från Haningen och Wat Santinivas och Songkranfestligheterna där. Kolla själv