torsdag 7 augusti 2008

Cirkelbeta - Gulbeta

Cirkelbetor tror vi är en n y sort, men icke så, den lär ha odlats i Linnés pappas trädgård i Stenbrohult i Småland. Då läser vi 1730 tal.

Vem vill erkänna ett fullkomligt misslyckande?
Jag gör det gärna.
Nu är det dock inte så allvarligt som det låter - det handlar om årets betor.
De är fullständigt misslyckade.
Tre meter från den odlingsbädd jag hade för dem i fjor sommar och där de prunkade tre på kilot och med halvmeterhög blast ser det ut som en tandrad hos en hockeyspelare i år. Jag får verkligen stå där böjd i landet för att hitta dem som inte är åtgångna av mördarsniglar eller helt enkelt vuxit till något som inte längre liknar betor.
Majsen också, den har blivit fördvärgligad i år, men ser ut att få kolvar.

Dagens rätt



Ganska sent mellan skurarna gick vi ut i trädgården för att gallra morötter, hämta hem cirkelbeta, plocka en dahlia, en ros och en rudbeckia magnus. Några bondbönor följde med att skalas och stekas tillsammans med lök i smör och olivolja.

Till förrätt njöt vi en smörgås med kantareller


Vad ska man annars göra, med så mycket kantarell i huset? Rodjana har stekt eller snarare konfiterat en hel balja som vi har i kylen att lägga en skedfull på surbröd när ens vi har lust.

Nu blommar vår kardong



Regnet och värmen gör nytta. Vår andraårskardong växer så det knakar och blommar.
Av alla kronärtsskockor och kardonger jag hade förra året är det bara den här som klarat sig, ändå täckte jag med halm.
Nu räcker inte det har jag förstått efter att ha läst delar ur Arvid Månssons Trädgårdsbok från 1654. Där framgår att kronärstskockor ska man lägga halm kring och bräder över dem och så täcka med rikligt med färsk hästgödsel.
Det som saknades mig var bräderna.