lördag 12 maj 2012

Succé i mötet mellan vägarna. Nordstopp med stigar mot rymden

Det är exakt det här som kan tjäna som exempel på hur en hembygdsförening kan vara, hur man förtydligar, igenkänner, förvaltar och gör något nytt på ett gammalt tema utan att förändra själva huvudbudskapet. Det handlar om en djärv modernisering. Och det säger jag som ordförande i Sollentuna Hembygdsförening och är alltså en av dem som vill driva "nytänket" vidare för att inte hembygdsrörelsen ska gå i stå och sjunka in i glömskan.

Den gamla lantgårdens ladugårdsbacke blev helt förändrad. Med små medel, skyltar, stenar, vägvisare avgränsades rummet till att bli ett helt annat rum, en helt annan upplevelse. Nordstopp, hade flyttat in på Hersby Hembygdsgård och förvandlat tiden och rummet. Konstnärsgruppen Edsvik på vår stallbacke.

I logen riggades med trummor, sitar, gitarrer, dans, konst och poesi. En samling scenvana exekutörer med ett starkt uttryck som blev ännu starkare tack vare inramningen. Loggolvet lämpade sig alldeles utmärkt väl för flamenco under rubrikerna som stigen, vägen och rymden. Dansaren Pia Pohjakallio och poeten Josef Danielsson i samarbete.


Jag har ett magiskt minne jag aldrig kommer ifrån. Det var en blå sommarnatt, varm och inbjudandet och det var i Burs på den södra gotländska landsbygden. Omgivet av åkrar och ladugårdar ligger ett kafé i den gamle spelmannen och handlaren Edmund Bjurestens affär som klätts om till på den unika Kafé Burs. Där gav Baba Blues med Richard Danielsson och Clas Gustavsson en helt sanslös föreställning som kändes som att den aldrig tog slut.


Lite av samma känsla fick jag av Richard Danielssons framträdande idag på Hersby, samma tidsstillan, samma enorma styrka i musiken och med en improvisationskonst som i sin vankande meditativitet i sina stycken påminde om Träd Gräs och Stenar, men det kanske bara är som en långsökt tanke efter Tomas Mera Gartz tragiska död härom veckan (trummis i TGS). Bakom sig har Richard Danielsson bland andra sin dotter Moa på tablas och ett band med trummor, gitarrer och en indisk sitar. Till dansen, poesin, musiken, till de tre temata som eftermiddagen delades in i "Stigen, Vägen, Rymden", tecknade Annika Heed Danielsson i realtid. 


Vad ska man säga, kanske en av de mest intressanta händelserna på Hersby i mannaminne, tyvärr bara en företeelse över dagen, en gest mot möjligheterna att med ytterst små medel förändra tid, stig, väg och rymd.


(Jag vill gärna köra det här senare i sommarens tidiga augustinatt och då helst med besökare av kommunens samhällsbyggare, beslutsfattare, kommunledning, politiker, mest för att de ska se vad kutlurlivet lokalt har kapacitet för)

Thai vs Svenskt - lugn storm hemma i egna köket

Hårdstekt kycklinglever med avslut i vinäger Det är lite lustigt hur tiden går igen, men med andra förtecken. När jag separerade från mina, idag, stora barns mamma erbjöds barnen vegetarisk mat när de bodde med henne. Hos mig var de rött kött, fonder, smakrikt. Resultatet blev på gränsen till ätstörningar. Ungarna visste väl inte riktigt vad de skulle tro och med facit i hand kanske jag skulle varit mindre "försöka övertyga genom att överdriva", men ändå, båda älskar mat och är så smått förfinade i smakuppfattningen (men det tog tid).

Kladdris med namprig bunn Tidigt den här veckan sa jag att vi skull. e ha en thailändsk vecka. August var den förste att reagera.
-Vi ska ha Din mat när det är Din vecka, sa han anklagande.
Men, försökte jag, min mat har också thailändska förtecken ibland liksom indiska, franska, grekiska, italienska och alla andra smakinriktningar.
-Jag vill ha svensk mat, annars blir det alltid thai.
-Nudlar är inte thai i original, det är kinesiskt, sa Lovisa.
-Jag tycker Du ska laga svensk mat, fortsatte August.
-Kladddris är supermycket thai, sa han och det är det ju. Det är sådant man får mest i norra Laos, platsen där det thailändska originalkökets traditioner bäst bevarats.

Härlig fläsklägg kokt med stjärnanis och kanel Vi åt kladdris och hårdstekt vitlöksfläsk. Vi åt kladdris med stjärnanis och kanelkokt fläsklägg, vi åt stekt ris med fräst fläskfärs, vi åt kaotom som är rissoppa med chilli och vitlöksolja och vi åt sallad på rester, jam moo. När jag tänkte ta fram bläckfisken ur frysen för en grön curry med kokosmjölk och pla muek sattes alla hälar ner: Vi vill ha spagetti med köttfärssås. Men snällt intygade de ändå att det alls inte var något fel på mitt sätt att laga thailändskt, men hemma ska det vara ett alldeles annat kök.

Allt som oftast blir det väldigt svenskt, som här, sillbullar med korintsås som gillas förträffeligt (det är ju skönt att höra att man håller sig inom thaikökets råmärken i alla fall, och jag påminner mig om ett inlägg för flera år sedan jag skrev här på bloggen

Vägen mellan människorna. Idag - passa på, GÅ DIT

Då kan man fråga hur exentrisk man får vara, sätta in en bild på sig själv som "skrivaren" till en puff om det som händer på Hersby avseende stigar, vägar, kommunikationer. Svaret är enkelt - jag har ingen annan bild! 

 Sent omsider beslutar jag mig för att spendera delar av min hellediga dag på Hersby Hembygdsgård. Spelplats idag för ett event efter klassiskt mönster, konstnärligt uttryck för att uttrycka det som det inte finns andra sätt att uttrycka "Vägen mellan människorna".

 Äh, det här har jag planerat in sedan länge och sett fram emot. Planerna blev jag varse redan förra sommaren bland Sollentunakonstnärerna och deras årsmöte vid Viby Herrgård (hör till Sollentuna Hembygdsförening). Ett ytterst tydligt exempel på hur konstnärer kan arbeta (ofta borde arbeta) lokalt och nära människorna som ska betrakta och förstå.

 Jag skriver förstå, men det är egentligen inte nödvändigt. Man måste inte förstå allt, men att komma nämare förståelsen genom upplevelsen, genom närvaron är ett sätt att närma sig förståelsen. Med vad i annat än genom konsten ges möjligheten att spegla den tidiga närvaron mellan människor, de sociala färdvägarna, kommunikationen, nätverken?

 De stora nätverken, som mycket mer långsamt etablerades redan för 2000 år sedan, kan bara tydliggöras genom konsten, musiken, poesin, måleriet. Jämförelsen med dagens Internet haltar inte, men är alldeles för våghalsigt och kommer inte att kunna omfattas. Bara som ett exempel alltså.

Idag på Hersby Hembygdsgård 

  • Sollentuna Hersby Hembygdsgård. 12 maj. 

Invigning av utställningen kl 16:00. 
Multiföreställning kl 17-18 
Berättare kl 18:30 
Fri entré. 


 Så här skriver Sollentunakonstnärerna.... 


Stockholm Nordstopp - ett nätverk för temabaserade konstprojekt. Det initierande pilotprojektet Vägen mellan människorna har som tema ”stigar, vägar och farleder” och ger en lekfull konstnärlig gestaltning, kopplad till historia, arkeologi och folklivsforskning. Stockholm Nordstopp arbetar för ett kulturellt samarbete mellan aktörer i kommunerna norr om Stockholm, via konstprojekt och genreöverskridande multiföreställningar.

...så här fortsätter temat: 

 • Upplands Väsby The Nuthouse, Torsåker. 
13 maj Invigning av utställningen kl 16:00. 
Multiföreställning kl 17-18 
Berättare kl 18:30 
Fri entré. 
Utställningen pågår till 27 maj. 

 • Järfälla Görvälns Slottspark. 
16 maj. Invigning av utställningen kl. 18:00 
Multiföreställning kl 19-20. 
Fri entré. 
Historiska vandringar sker under utställningsperioden. 
Utställningen pågår till 23 september.