lördag 19 maj 2007

Äggande Kaikem - salta ägg från Thailand

Kai = ägg och Kem = salt. Kaikem = Salta ägg. Naturligtvis en konserveringsform och samtidigt en sådan som ger en alldeles speciell smak och därmed framträder som en egen råvara vid sidan om ursprunget. Jmfr srömming - surströmming, färsk skinkstek - rimmad juskinka, färsk vitkål - surkål etc. Kalkonägg är väl inte det vanligaste på bordet, men oerhört gott, både som äggröra och som Kaikem I alla fall slumpade det sig inte sämre än att jag fick tag i en karta ank och kalkonägg från en bonde i Sala.  (Den som inte har dessa utsökta möjligheter kan använda sig av hönsägg istället) och brukar.

  Äggen måste vara pinfärska och i kombination med den allra minsta skolkunskap i kemi och fysik kan vem som helst laga till dem. Smaken är självfallet salt, men också betydligt mer flerskiktad än som "bara" ett ägg. Som alltid, även i färskt hårdkokta ägg, kan man ana en ton av svavel, inte förblindande eller förhärskande utan bara lockande, sötman ligger innanför sältan, aningens bittert också, mandel av gulan, mandelmassa, hickory. Jag äter den till ris och med en chilli som jag för ovanlighetens skull köper i butiken; Nam prig Narog, (Nam prig från helvetet)

Tvätta äggen noga, borsta dem helst. De är stora och vackra. En stor glasburk ska också tvättas ren med diskmedel och sedan sköljas noga. 1. Lägg äggen i glasburken. 2. Fyll en kastrull med några liter vatten och koka upp. 3. Häll i salt tills en mättad saltlösning uppnås. 4. Ta från elden och låt svalna. 5. Häll den mättade saltlösningen över äggen och lägg något överst som trycker ner äggen i lösningen så att de är helt omslutna av vätska. 6. Tillslut burken och låt sedan stå i tre veckor på ett svalt ställe. Ett efter ett kommer äggen att sjunka till botten om inte burken är "packad". När denna jämvikt är uppnådd är äggen färdigsaltade och kan tillagas. 7. Ta upp ägg och koka i tio minuter. Låt svalna och dela längs med för vacker form och för att inte göra som i väst - bråka om äggen ska knackas i den spetsiga eller tjocka änden! Njut! Ankägget är väldigt och vackert lysande som en sol