lördag 15 mars 2014

Tom yum talay - en tröst när allt annat är åt helvete


Nu är det ju så pass att inget annat är åt helvete, men det kändes bra att skriva så som rubrik för den här Gudomligt goda soppan som har allt av pepprighet, sötma, rundhet, saltighet och smak som spräcker hela munhålan och ligger kvar för resten av kvällen. Konsistenserna är fantastiska med räkorna som nästan smäller vid tuggan och den lite segare bläckfisken, de glansiga musslorna, aromatiska galengalen och  de stickiga citrongräskvistarna, chilin är inte bara svidande stark utan med en utmejslande smak som lyfter fetman i kokosen och sammanbinder umamin i fisksåsen med allt det övriga.

Så ser den så mild och ömsint intagande ut, soppan som är så förbaskat enkel att laga och eftersom den är så enkel är denna Tom Yum väldigt privat, den blir ofta helt olika beroende av vem som tillagar den. Har ätit översaltad, överfiskig i smak, alldeles överdjävligt het på gränsen till oätbar, fettoäckligt där skaldjuren får en nästan fiskehamnssoligkajfiskrenssmak. Den ska se mild ut, och andas mildhet och friskhet vid första smakskeden och galengal, citrongräs och limeblad ska bara stödja skaldjuren som ska vila i en riktig egenbuljong av skal, så ska hettan av chillin överskölja utan att bli outhärdlig, sältan med balans av fisksåsen och så gräddigheten i kokosen, djäklar anåda vilken söppe!


Gör så här:
Rensa några grabbnävar stora räkor, lämna kvar stjärten och spara skalen. (skär eventuellt ut och ta bort tarmen)
Se till att ha väl rengjorda mindre stycken av bläckfisk och kokta hjärtmusslor, komplettera gärna med nyss kokta blåmusslor, lite krabbkött. Äh, ta genvägen över frysta grejer, finns som mix från Norge, men se till att räkorna är för sig.

Hetta upp olja och fräs räkskalen ganska hårt tillsammans med ett sönderbankat citrongräs, Skiva ner överflödig galengal och ingefära (tvättat rens).
Häll på vatten så det täcker och låt koka tills knappt något återstår.
Sila från skalen och ställ åt sidan för grumset att sjunka.
Koka upp grädden av kokosmjölken. Jag brukar skicka i båtskurna tunna skivor av gullök så här dags bara för att det rundar djäkligt bra. Kokosgrädden lägger sig längst upp i burken och är kletigt krämig om burken fått stå något så när kallt (har den själv i skafferiet). Sedan låt grädden koka som till en lag med citrongräs, galengal i tunna skivor, ingefära i små bitar och limeblad, Rör flitigt och balansera med hel chili, rejält med fisksås, några teskedar ostronsås. Öppna en burk strawchampinjoner (en thaivariant) Dela dem i halvor och lägg i kokoskoket. Sedan i med seafoodmixen som fått tina (eller de färska egenkokta musslorna, bläckfisken, krabbköttet).


Späd nu till lagom konsistens och mängd med det som finns kvar i kokosmjölksburkarna. Sist ska de färska räkorna läggas i och kastrullen tas från elden.

Rör runt och servera omedelbart.