tisdag 16 mars 2021

Klassiker: Biff med lök

Ja vad säger man? Har minnen sedan treårsåldern av biff med lök. 

Kom över ett stycke välhängd biff (nej den var inte svenskt, den var polsk!). Skar en skiva till Assar förra veckan och han svepte den.

Ger du hunden så fint kött? Ja faktiskt. Sen fick biten ligga på en tallrik i kylen i sex dagar. Mörningen fortsätter nämligen (plast är skit runt kött)

Stekte skuren lök i 35-40 minuter. Späder med kokvatten ungefär som när man kokar en risotto. Först då luras alla lökens inneboende smaker fram. En liten skvätt soja i.

Hittade några små röda potatisar i en påse på CityGross. Har inte en aning om sort, men fasta och fina. Kokade och halverade och grillade dem färdiga i grillpanna.

Sådär, nu är det snart klart. Det ryker om grillpannan så på med köttet. Salta rejält under grillningen. En minut på varje sida, knappt. Koll med termometern, 45 grader, det räcker. Låt vila en fem minuter på skärbrädan för servering. Montera ihop och njut.

Dagen efter stekte jag en överbliven skiva biff och steklök tillsammans med potatis, alldeles utmärkt lunch.

I kylen har en högrev mognat på tallrik i flera dagar, Tar ut den snart så att den får rumsvärmas. Blir till en chili tills i morgon kväll kan jag tänka. I kväll blir det nog en vegetarisk pytt i panna med röda betor och stekt ägg.