måndag 1 februari 2021

Lutfisk från Skärhamn en vanlig sketen måndag i februari


Den där delikatessen som förvandlats flera gånger innan den hamnar på tallriken. Så fick det bli idag. Lutfisk till middag. Så länge det är kallt, så länge det är snö och så länge isen ligger och kanske efter och före också passar det med denna magvänliga anrättning. Idag med ribbefett, lite bacon från Björks i Färila och så en bechamel och kokt potatis.

de där mänscherna i Skärhamn vet hur en långa ska dras. Spänstig, aromatisk, flakig och med det där lilla extra kvar av badet i kalk och soda.

Vattnade ur ytterst lite och la i ugnsfast form som först saltats, ja alltså saltet läggs i botten på blecket och sedan fisken med skinnsidan nedåt över saltet. Folietäcks och körs i ugn 40 minuter i 200°.

Nu sitter vi här ordentligt mätta och försörjda. Helt ljuvlig spis.


Läs om flera lutfiskäventyr här


Kakfén - jo, ett kondis och bageri i Färila med landets bästa semlor.
Visst, det trixas med semlan och alla försöker överträffa varandra med semmelidéer.  Fullkomligt onödigt. Bästa semlan finns i Färila några mil norr om Ljusdal och hos Kakfén.
Läcker bulle med tydlig smak av kardemumma, en fyllning av riktig hemgjord mandelmassa, bittermandel och rostat mandelhack och så en styv söt grädde.

Så till det fina i kråksången, här serveras nämligen semlan som hetvägg om man så vill flytande i en tallrik med varm mjölk, exakt så som vi åt den hemma som barn, bara under fastan och bara på tisdagar. När vi sedan flyttade till Stockholm förbluffades vi av att det fanns semlor på konditorierna även om lördagar och det stack i vår östgötska traditionella blick.


Jag älskar semlan när den är välfylld i en kardemummasoäckad vetebulle med mandelmassa som har karaktär, lite grov och bitter och samtidigt riktigt söt så att sötman räcker till hela tuggan av bullen, så som på Kakfén och mjölken som ytterligare sötas av lätt smältande mandelmassa...det är så jäkla gott.

Kan återknyta till det jag skrev nyligen om Möbeltjänst och om de ständiga nedläggningshoten. Ett ställe som Kakfén måste underhållas om det inte ska försvinna och utarma bygden.