söndag 30 september 2012

Höstmarknaden redan ett minne blott - snart är det jul

Höstens eg3en marknad på Hersby.
Sollentuna Hembygdsförening i samarbete med Sollentuna Slöjdgille


Anders Boberg, sekreterare i Sollentuna Hembygdsförening har tagit till sig 1700-talshuset (eller gamla stenhuset sim vi kallar det till vardags). Under senaste året har huset fått tillbaka sin gamla genuina eldstad och köket har sakta, men säkert fått 1700-talets alla signum.

Eldstaden med otyglad eld. Det var denna eld som Kajsa Varg tillägnade sin matlagning. När järnspisarna kom under 1830 talet kom så sista upplagan ut av denna kokboksgigants storverk.


Lovisa Lager, gick runt med kameran för det här blogginlägget
Lägg till bildtext

Birgitta Ländin är föreningens stående inslag på Höstmarknaden. Massor av bra matsvampar att lära sig. Aldrig svarslös. Tyvärr kunde hon också meddela att det är ganska så snigel och maskätet därute i skogenEtt hjärta glöder i ljusveken och påminner om att Sollentunas
Folkdansgille redan bokar Rotsundastugan i höst för att stöpa årets julljusEtt något avbantat Tabberaset i 1700- talshuset för ett
ögonblick bortanför höstfestligheterna där ute.
Så här är det, att vi har ett riktigt gammalt stall på Hembygdfsgården,
egentligen inrett så att en häst vilken som helst skulle kunna ta
plats där i spiltan i stort sett när som helst.
"Vår" lilla Shetlandsponny försatte inte tillfället utan
befolkade stallet så som det gjorts i hundratals år.


Ett trevligt återseende på Höstmarknaden är
Sollentuna Biodlarförening med nyslungad hösthonung.
Lägligt nog var vår egen Hersbyhonung slutsåld.
Välkomna tillbaka till Hembygdsgården!

Jan Norling med ett doftande lotteri. Det är faktiskt sant,
Franska ostar och korvar från Bretagne. Det är klart att sådant drar folk.


Dessa härliga trasmattor får representera Hembygdsföreningens samarbete med våra hyresgäster i Västra Hersby (stugan på andra sidan vägen) som är våra medarrangörer varje höstmarknad.


Det är klart man ska hem sedan också, och då tog vi vägen förbi och över
änget på Västra Hersby och det fantastiskt äppelträdet.Succé i repris - Birgitta Ländins svampbord på Sollentuna Hembygdsförenings Höstmarknad på HersbyEn sådan lång överskrift på det här då?!
Men, om några timmar drar Sollentuna Hembygdsförenings höstmarknad igång. 

På programmet står bland annat ponnyridning för barn och den här veckan blir det på en liten häst. Falcon har fått en liten inflammation i ett ben och får vila inför det stora slädpartiet* i vinter som Hembygdsföreningen arrangerar.
Birgitta Ländins åkte ut i skogen i fredags. Hon plockade svamp till det stora svampbordet på Hersby och höstmarknad. Har Du egenplockade svampar - ta med dem. Birgitta Ländin rätar ut frågetecken och sållar liv från död!!

Bengt står i smedjan med illrött järn och Handelsboden är öppen med massor av tidstypisk shopping. Eventuellt finns också nybundna höstkransar vackrare än våren.

Som vanligt sker vår Höstmarknad på Hersby i samarbete med Sollentuna Slöjdgille som säljer kvalitetsalster som stickat och virkat. Själv brukar vi alltid komplettera den varma sockgarderoben. 


Kafé finns naturligtvis och korvstånd som en hyllning till Sollentunas Varmkorvgubbe Ivan Flodin.

Välkomna 12-15 Hersby hembygdsgård i Sollentuna / Lillhersbyvägen 1


* Mer om detta kommer alldeles snart