tisdag 20 maj 2014

Bästa kaffet och bästa Budapestbakelsen


Det gör lite ont i mig att säga det, men bästa kaffet har jag hittat på ett ställe på Enebybergs Torg, Kardemumma.
Kanske för att jag brukar handla där när de öppnar vid halvsjublecket. Första morgonkaffet efter några körningar. Djäkligt kaffesugen.
Hamnar jag där en eftermiddag händer det, men inte alltid, att jag tar en kaffe och en Budapestbakelse för den är rent lysande, lätt men samtidigt frasigt seg, fruktig och gräddig och en fantastisk bra balans mellan syran och sötman, sådär utan att bli sliskig.
"Huvudsätet", det vill säga själva bageriet ligger i Täby Kyrkby (in bakom centrum). Därifrån skickas bröd och bakverk ut till Enebybergs Torg och Väsby där det också finns ett Kardemumma och dit vi för övrigt drogs hela konkarongen för budapestkalas häromdagen.
Jodå, det går an. Olyckligt fick jag en snorkfröken som serverade senast i Täby Kyrkby, men i Enebyberg är de alltid bemötande och trevliga.
Så tillbaka till själva kaffet. Jag tycker att jag är lite väl petnoga med rostning, leverantör, malning och bryggning, pressning etc.
Kaffet i Enebyberg (och för övrigt också i Täby Kyrkby) har en säregen sötma med brända sockertoner, lite tjärigt åt smörhållet, men också md en tydlig beska och med en tung härlig botten mot gräddkrämen in mjöken. Tar en trippel med mindre mjölk än till latte utan att vara en macchiato.
Efter tredje omgången kaffe i Enebyberg tillät jag fråga vad det egentligen är för kaffe som de har.
"Gevalia", svarade bullfröken glatt.
Tack för kaffet!