onsdag 10 oktober 2007

Tabberaset med bönor i radion

Detta är förvisso bönor, men inte bönor som kokas i Meny den här veckan, mina egna, de platsade inte för de tillhör stammen moderna bönor, Störvaxbönor.

Lyssna i morgon på Sveriges Radio P1 "Meny". Då kommer ett inslag om bönor - riktigt gamla sådana. Bönor med smak långt ifrån dagens man kan köpa i affären som sorteras under vita, röda, bruna etc. Inte ett ord mer.
I morgon får vi möta Signes bönor från början av förra seklet och med en helt annan smak än dagens bönor, rikare, kraftigare. Vi får möta Swedish brown som togs med av utvandrande svenskar till Amerika och som sedan kom tillbaka med amerikanskt namn. Och vi får tillsammans med ett 40 tal ytterligare bönsorter också smaka på Mor Kristins böna från Kinna. Därmed slår vi också fast att historiens mångfald bytts mot moderna tidens enfald!
Jag har med mig Lena Nygårds som tillsammans med agronomen Matti Leino har tagit fram de historiska bönorna.
S(m)akkunnig är också Christina Möller tillsammans med kockarna Daniel Lindeberg och Björn Frantzén.
Pratare och sammanhållande är tabberaset själv.
P1 torsdag 10:03 och repris 00:03 samt på lördag 16:03
Missar Du?
Ladda ner HÄR!

Hoy - musslor - Tempura - räkorNam chim är ett tillbehör på fisksås, lime, blekselleri, salladslök, chili, vitlök och socker. Utmärkt till ångkokta musslor, stora och gröna i skalet.
Det var det här som mötte mig hemma efter jobbet.


Det och tempurafriterade räkor.
Så, vitkål, blomkål och kinesisk brockoli körda i en ostronsås och en sojasås med salta bönor.
Efteråt en härlig gamle ole och en brie som fått stå framme några timmar

Kränkande reklam? Lager-rensning!

Den här annonsen hittade jag igår på nätet, den liksom flimrade förbi.

När jag jobbade som kulturkritiker på Gotland för en djäkla massa år (från 1978) sedan hände det första gången att mitt namn försökte dras i smutsen. Det var så komiskt fyndigt och kom som en insändare i den tidning jag tidigare jobbat för.
Jag hade gjort en del sändningstid för Radio Gotland och det hade uppmärksammats av mina kritiker som skrev: "En vitvaruaffär i Visby ska ha lagerutresning nästa vecka - det borde Radio Gotland också ha!"
Kul va?