måndag 9 september 2013

Konfirmerad, javisst, men ganska länge sen. Någon som känner igen sin namnteckning? Lämna ett spår!

Alma på väg till Skansen och spelmansstämman

Christina Frohm och Alma på Sollidens scen

Det är länge sedan. Så pass att detaljerna och ansiktena försvunnit.
Var på Skansen med August och Alma förra helgen när Alma spelade på spelmansstämman.


Passade på att besöka min konfirmationskyrka, Seglora och hittade kyrkboken från 1966. Där minsann fanns hela gruppen med namnteckningar, alla som var med. Tittade mig runt och förstod inte varför jag hade varit så nervös den där dagen. På den tiden var det regelrätta bibliska förhör. Tack och lov att konfirmationen blivit ledigare och mer livsinriktad.

Njöt vi senare av Alma på scenen på Solliden och tillsammans med riksspelmannen(kvinnan) och "spelfröken" Christina Frohm.

Ångande thaimat - djäklar, det är allvar


Det blev väldigt snabbt, hämta August till kalas och stressa vidare själv med jobb. Hemma hos Rodjana väntade en av mina heta favoriter, en Aom, en soppgryta som smäller i käften och gör hela kroppen levande varm.
Man skulle lätt kunna säga att den här anrättningen hör till de bonnigare i thaiköket och ju bonnigare destomer originellt. Det här är mat man aldrig blir serverad på thaikrogen som alltmer viker ner sig för mesigare smak.

Gör så här. Ta en halvliter vatten och koka upp. Hetsa ett citrongräs i morteln tillsammans med fyra fem små thaichilli och en grachai (släktingen till galangal. Kör hårt med stöten och skrapa ner i det kokande vattnet. Häll i en skvätt koncentrerad hönsbuljong eller en halv tärning (ja jo, men thailändare fuskar med det också om de inte haft ett riktigt hönskok på g!). Låt koka upp för att ge smak och repa ner malt fläsk, det behöver inte vara som, men kan likna bitar som, frikadeller.
Låt koka upp - nu simmar lite fläskfett på soppytan, det är så trevligt med den smaken som bryter mot citrongräset och mildrar hettan i chillin.

Skär kinakål i lagom stora bitar och purjo i lövtunna slantar (purjo ger bättre och mer smak än de taniga salladslökarna.) Lägg det gröna i koket och rör runt. Ta ett rejält stånd dill, med stjälkar och allt, dela med kniv i två tre delar. Vänd ner i soppan och servera en skål till var och en vid bordet, bjud helst kladdris till (igår blev det vanligt ris)


Ta rostad mortlad chilli och rör ut i fisksås och lite limejuice till en trögflytande smet, en nam prig bun.
Servera också med ett stort fat med kinakål, gurkstavar och rejält med färsk dill. Prova att göra en risboll, snurra på en dillkvist och doppa i nam prig bun och ät. Ta en sked soppa i direkt anslutning till tuggan. Wow!

(Vad gäller dillstjälkarna i soppan så ger de extra smak och ska bara tuggas på och sedan läggas åt sidan vilket också gäller för bitarna av citrongräs och grachai)