tisdag 27 juli 2010

Den ärbara vällusten - De Honesta voluptate



Titeln är självfallet Platinas i världens äldsta tryckta kokbok från 1480 eller snarare Maestro Martinos titel på sin kokbok för så här föreligger det att Bartolomeo Platina var en humanist och filosof som signerade en kokbok. Men på 1030-talet hittades ett i det närmaste exakt handskrivet manus signerat Martino - en köksmänniska. Platina hade helt enkelt tagit manus och gjort det till sitt högre i samhällsrang som han var över Martino som "bara" var i köket.

Jag bläddrar fram det jag skrivit i sak om Martino i min bok "Järnspisar Hackekorv och tabberas" och kan inte undanhålla att Martino lagade både maccaroni och Lasagne. I sammanhanget berättar jag om Boccaccio på 1350-talet som i Dec amarone skriver och "korvarna som var förbundna med vinet från Bengodi och bergen av riven parmesan" - hallo, 1350-tal.

Herrgårdslusthus som nöje

När jag och Rodjana slank in på Söderbrunns kolonilottsområde - Liljanskogsvägen in från Stockholms universitet - i akt och mening att bli inspirerade så ringde det liksom "De honeste voluptate" för en av de första trädgårdarna vi kom till var en 1700-talsinspirerad mångfaldig liten lustgård. Enkel, välordnad, men samtidigt rörig och skönt övervuxen.

Söderbrunn är Stockholms äldsta kolonilottsområde - skapat av Anna Lindhagen för 105 år sedan och på 50 000 kvadratmeter odlingsmark fördelat på idag 200 kolonilotter.

Vad kom först? Fönstren förstås - de återbrukas det och blir vackert i kolonilottsvärlden

Små gångar skiljer lotterna från varandra, alla trädgårdar med lika många olika uttryck. Några med riktiga lusthus, andra med hemsnickarade skjul för trädgårdsverktygen. Någon har varit tursam att få stora välvda fönster och lagt in dem som en hel vägg som ett växthus - lysande vackert i grönskan.

Genast åkte vi hem till vårt eget mångfald och började lägga upp planer för kommande år - för det tar tid att böka runt, plantera om, dra nya gångar, bygga växthuset vi planerat så länge och samtidigt behålla det som skapar miljön den här säsongen. Det är häftigt - det är en ärbar vällust!



Spaljerade äpplen att tänka på för de närmaste åren - god konst tar tid!