måndag 17 augusti 2015

Det lilla har inte en chans när det stora kör över, snart inga specialister kvarHörrni, det håller på att bli en utslätat opersonlig sörja!
Snart kan man inte vända sig någonstans för att få experthjälp.
Gå till en affär och köp en matvara och fråga över disken vad man kan laga av det man tänkt köpa och man får ett goddag yxskaft till svar om än ett svar alls.


I de största köpladorn, börjar "båsen" gapa tomma. Folk har inte råd att etablera sina verksamheter där. Det är för dyrt. Mångfalden krymper, dumheten tar över, allt för att köpa så billigt som möjligt och utan en tanke på att man blir fullständigt blåst.


Snart kommer ett nytt hål gapa tomt i centrumanläggningen i Upplands Väsby. Den 16 januari köptes centrum av Grosvenor Fund Management Continental Europe.
Tydligen är det så att de som hade kontrakt med de tidigare ägarna får en rejäl hyreshöjning när kontrakten ska förnyas. Hyran är ett sätt för ägarna att forma sitt centrum och skapa den profil man vill att anläggningen ska ha. I Väsby har det funnits en hel del små entreprenörer som drivit sina familjeföretag i godan ro.

Ett av dem är Väsby Sybutik och där tar sagan slut nu, i september slår man igen och Väsby förlorar ytterligare kunskap, expertis och personlig service.


När jag var riktigt liten hade morsan en faster som var tavelmålare. Hon hette Abla och var ensamstående mor och drev en liten affär i Norrköping, en broderiaffär. Det är snart 60 år sedan och det är klart att tiden gått framåt, men hallå, kunskapstappet är våldsamt.

När jag var barn i Norrköping fanns specialbutiker för fisk, mejeri och kött vid sidan av en rad andra specialbutiker.

Här och var har förnuftet segrat, i alla fall vad gäller mat och livsmedel och det har givits utrymme för nya saluhallar där det finns ett ansvarstagande från producent till kund och där säljarna är lyhörda visavi kundernas val och krav.


Igår var vi i Väsby Sybutik, handlade någon stuvbit, ett fantastiskt tidigt 70-talstyg och så köpte vi två och en halv meter vaxduk till stora köksbordet.
Sorglig tid.