lördag 3 augusti 2019

Rökt harr och en fantastisk dagDet var en helt vanlig dag uppe på torpet. En dag som blev en utflyktsdag tillsammans med Eva Britt och Yngve, människor som känner varenda tuva i trakten och vom ville visa oss ett smultronställe efter Ljusnan.

Eländigt backigt, vårmark svämskog, myggigt men nästan olidligt vackert.
Framme satt vi på hällar dit få hittar vägen, lyssnade till forsen, såg rester efter flottningstiden.
Sol och väldigt god matsäck, kaffe och tiden bara rann undan. Yngve som är en fiskare av rang plockade upp fyra små harrar och två abborrar.

Det blev en pärla av den dagen, bort från renoveringsarbeten på torpet och andra förpliktelser. Efter att ha ramlat raklång i ett av kärren förstår jag också att jag måste träna min balans ytterligare för att få bukt med sviterna efter min vestibularisneurit förra året.

Hemma och dagen efter ringde Yngve och bjöd in till lunch med harrarna som han rökt. Mat som det smäller i munnen av, enkelt, traditionellt och jävligt gott.

(Nu köpte jag ett spö på en gårdsauktion för 20 spänn, men utan rulle, drag har jag som jag tror passar, fiskekort löser jag i veckan som kommer, rök måste förstås byggas, men får hålla till godo med stekt harr till en början – visst ja, vet inte riktigt om jag får fisk förstås. Tar ett foto och sätter upp som målbild på kylskåpet så kanske det löser sig)

Skogens vackra bär hemåt
Jag har aldrig varit förtjust över att gå i skogen, framåtlutad för att plocka bär. Alltså jag går gärna i skogen, svamp tycker jag är kul, men inte de där pyttesmå bären och gå där och repa med bärplockare och veta hur mycket rensning som återstår innan man får en skål fylld att råröra eller äta med lite grädde.
Jag gör hellre annat!

Sedan förra året har vi inhandlat plockade, rensade blåbär och lingon i Bollnäs på vägen från torpet och hem. (Hanssons bär på Renserivägen) Stora backar om fem kilo i varje.
Igår gick blåbärsbilen neröver helgen med 10 kilo vackra blåbär. Nu har vi förpackat och lagt i frysen, men det är klart att färska bär ska åtnjutas direkt, skogssvala med tjock grädde.

Så är det och så fick det bli. Nästa gång vi åker hem är det lingonvagnens tur för rårörda härligheter hela vintern till renstekarna, till strömmingarna, till blodmaten, till mjölmaten och potatisbullarna.