måndag 21 december 2009

Vinterodling i snölandskap


Jag hade en friluftsdag idag, bokstavligt då jag ägnade mig ¨åt de sista skälvande odlingsdagarna.
Det var meningen jag skulle göra det här sista INNAN snön och kylan. Nu blev det inte så. Idag fick jag skotta mig fram över odlingsbäddarna och tills slut insåg jag att jag inte skulle kunna orka bära allt till bilen som parkerades tre hundra snöpulsmeter bort.
Svartrot och haverrot direkt ur snölandet idag.
Av skockorna blir det ett shot på julafton. Hyvlas först på mandolin och bränns av på högvärme i smör och Ricard el pernod. Fylls över med Åsens Gammaldags mjölk så det täcker och får skjuda tills mjuka, mixas slätt och späds med en kraftfull buljong. Före serveringen hettas soppan upp och mixas till skum. Servera manodlinskivade och friterade skockor till

Löjligt få potatisar i år - räcker som en liten julbordets primör delad på längden med Kalixlöjrom, finhackad rödlök och en fet gräddfil till

Det blev en hel skottkärra med palmkål, rödstjälkig grönkål, kålrötter, svartrötter, haverrötter, purjolök och årets sista färskpotatis (satt i juli och täckt därefter).
Om potatisen kan dock blott ordas: Mycket väsen för ingenting.
Det brukar gå bra. Efter skitsommaren förstår jag att det inte blev bra. Nytt försök 2010 - förra året fick jag ihop till två stora lerfat potatis.