Doreen Månsson klipper band och inviger örtagården på Hersby hembygdsgård, sedan bjöds örtasup, det vill säga Hersbys egen nyktra dekokt från örtagårdslandet.
Vad är en hembygdsgård utan en örtagård? Det är klart att det ska finnas en sådan när man har hus från 1600-talet och speciellt då bakom Rotsundastugan som byggdes 1803 och som sedan en tid tillbaka redan har tre mäktiga humlestörar och våldsamt växande spansk körvel vid husknuten.
Anne-Berit Lavold har gjorts till ansvarig och är initiativtagare till den lilla örtagården som idag inte ens saknar kvanne och än mindre åbrodd, den sistnämnda ingick i kyrkbuketten av doftande örter man hade med sig under de långa mässorna dit man tvingades av någtn slags prästerligt hot och kyrkans moral. Buketten hade två funktioner, dels hjälpte den genom sin doft att hålla folk vakna under den långa predikan och dels höll den undan den fruktansvärda odören av lik som begravts i kryptan under kyrkgolvet.
En allt igenom gräslig örtagårdsgubbe med hatt
Det var naturligtvis inte bara för kyrkbuketten som det hölls med örtagård utan också för den goda smakens skull, som kryddning i långkoken, grytorna som bestod av både kött och sod allt i ett, men också för bot då man fortfarande förr kom ihåg till vad olika örter kunde användas.
Häromdagen åt jag en rasande äventyrligt skön middag på Fäviken späckad med vilda örter och bland annat hästhov, eller som modernt folk kallar den; tussilago. Förr hette den det mindre insmickrande "hosthäva" från vilket hästhov är hämtat och omgjort. Hosthäva säger dock en del om dess medicinska avsikt och sådana avsikter fanns med de flesta tämjda och vilda örter förr så länge folkminnet räckte - nu hade vi svenskar dock genom diverse prästers försorg olaten att ha ihjäl dem som visste mer, hugga huvudet av dem och elda upp skrottarna. Mycket kunskap gick förlorad, sådan som inte ens dagens kvacksalvare kommit i kapp.
Anne-Berit Lavold, initiativtagare till Örtagården på Hersby
Den som klippte invigningsbandet till örtagården var ingen mindre än Sollentuna Hembygdsförenings styrelsemedlem, tillika programledaren för bland annat trädgårdsprogrammet "Trädgårdstoppen", Doreen Månsson som lägligt kunde meddela att på fädernet i hennes familj fanns kunskapen vi tagit ihjäl fortfarande levande, men då från en annan plats på jorden. Det är alltså dags för oss att ta hjälp utifrån för att själva reparera kunskapen om vår egen passerade tid och nutid.
Invigning med musik är självklart på Hembygdsföreningen som nu är begåvat med ett eget husband av Sollentunas många duktiga spelemän. I bild Heine Henriksson på dragspel och Bengt Matsson på fiol - Hersby spelmän
Kom gärna och besök kryddlandet, jo så kallar vi mer modernt det som förr benämndes örtagård. Den finns på Hersby Hembygdsgård,ungefär 400 meter norr om Sollentuna Centrum, en vacker oas och passa då också på att fråga efter den lilla örtagårdsfolder som Anne-Berit Lavold skrivit och illustrerat åt Hembygdsföreningen och som beskriver örterna på Hersby.
tisdag 10 maj 2011
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)